https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/snemovna-podporila-upravu-pravidel-pro-uziti-genetickych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna podpořila úpravu pravidel pro užití genetických zdrojů

24.1.2018 12:00 | PRAHA (ČTK)
Genetické zdroje by měly být registrované. Ilustrační snímek
Genetické zdroje by měly být registrované. Ilustrační snímek
Zpřesnění pravidel pro využívání genetických zdrojů podle unijních předpisů přináší vládní návrh nového zákona, který podpořila v úvodním kole Sněmovna.
 
Předloha o podmínkách využívání genetických zdrojů nyní zamíří k posouzení do výboru pro životní prostředí a do školského výboru.

Kluby ODS, Pirátů a TOP 09 zablokovaly žádost vlády, aby dolní komora normu schválila zrychleně už v prvním čtení. Kabinet upozorňoval na to, že začlenění předpisů EU do tuzemské legislativy už má zpoždění a Česku by mohl hrozit postih.

Návrh upravuje pravidla pro zařazení sbírek genetických zdrojů do unijního registru, který spravuje Evropská komise. Zařazení do registru bude podle předlohy posuzovat ministerstvo životního prostředí. Kontrolovat dodržování podmínek pro přístup ke genetickým zdrojům by v Česku měla inspekce životního prostředí. Za porušení by mohla uložit pokuty až do 50.000 korun, peníze by plynuly do Státního fondu životního prostředí.

Část poslanců poukazovala na nejasnosti. František Vácha (TOP 09) soudí, že by podle něj mohla být nutná i registrace herbářů nebo sbírek motýlů či paroží, a to i soukromých. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale zdůraznil, že registrace by byla dobrovolná. Pokud by se ale uskutečnila, podmínky by se následně musely plnit.

Předlohu dostala Sněmovna od vlády už v minulém volebním období. Zůstala před druhým čtením a s volbami takzvaně spadla pod stůl. Evropská komise oznámila loni v říjnu ministerstvu pro životní prostředí, že s Českem zahájí řízení pro porušení povinnosti.

Kabinet očekává, že pokud by unijní soud pokutu Česku uložil, mohlo by jít o jednorázovou částku kolem 54 milionů korun a o dalších 270.000 korun denně až do zahrnutí evropského předpisu do českého právního řádu, stojí v důvodové zprávě. Nepřijetí zákona by navíc ztížilo výzkum a vývoj genetických zdrojů.

Genetickým zdrojem je podle předlohy jakýkoli "materiál rostlinného, živočišného nebo mikrobiálního původu, který obsahuje funkční jednotky dědičnosti a má pro člověka význam z hlediska dalšího využití".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

11.6.2018 22:23
Jediná úprava, která je pro ČR nutné je zrušení bez náhrady toho paskvilu jménem Zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty. Totéž platí pro EU a pro tamní antiGMO zelený Mein Kampf.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist