https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/stromem-roku-2017-se-stal-230let-stary-oresak-z-kvasic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromem roku 2017 se stal 230let starý ořešák z Kvasic

6.10.2017 09:00 | BRNO (ČTK)
V roce 1790 hrabě J. N. Lamberg v Kvasicích založil krajinářský park, kde vysadili i tento ořešák. Po zpřístupnění parku veřejnosti se místo stalo cílem častých duchovních návštěv lidí z okolí. Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy se park ocitl metr pod hladinou vody. Díky odbornému zásahu se ale ořešák znovu vzkřísil a je nadále ozdobou parku.
V roce 1790 hrabě J. N. Lamberg v Kvasicích založil krajinářský park, kde vysadili i tento ořešák. Po zpřístupnění parku veřejnosti se místo stalo cílem častých duchovních návštěv lidí z okolí. Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy se park ocitl metr pod hladinou vody. Díky odbornému zásahu se ale ořešák znovu vzkřísil a je nadále ozdobou parku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Titul Strom roku 2017 získal zhruba 230 let starý ořešák z Kvasic na Kroměřížsku, který roste v tamním památkově chráněném zámeckém parku. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončila lípa U Obrázku z Tvrdonic na Břeclavsku, třetí v pořadí skončil strážný dub na Kabátě z Ústí nad Labem. Anketu pořádala již pošestnácté Nadace Partnerství. Její výsledky včera vyhlásila v Brně v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm.
 

Celkový počet hlasů v anketě dosáhl více než 40.000, z toho vítězný ořešák obdržel přes 10.000 hlasů. Zájemci ho mohou najít v památkově chráněném zámeckém parku v Kvasicích. V obci kdysi působily významné šlechtické rody, jejichž majitelé se starali o rozkvět lesů, zahrad a parků. Pravděpodobně na přelomu 17. a 18. století zde vznikla barokní zahrada, na jejímž místě založil hrabě Lamberg v roce 1790 krajinářský park. Stáří stromu se tak odhaduje na zhruba 230 let. "Vzrostlý strom vzbuzoval velkou úctu u obyvatel a sklízí obdiv i v dnešní době. Rozměry stromu jsou opravdu úctyhodné, obvod kmene měří 672 centimetrů, výška 25 metrů a šíře koruny 32 metrů," uvedla za pořadatele v tiskové zprávě Anna Petříková

Od doby zpřístupnění parku veřejnosti se ořešák stal cílem častých duchovních návštěv lidí z Kvasic a okolí. Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy byl park zaplaven do výše jednoho metru. Díky odbornému zásahu se strom znovu vzkřísil a je stále neodmyslitelnou ozdobou parku. V současné době obec zvažuje vybudování repliky kapličky v jeho blízkosti, která u něj kdysi stávala.

Rozhodovat o vítězi ankety bylo možné prostřednictvím dárcovských SMS a hlasovacích archů. Hlasování bylo zpoplatněné. Letošní výtěžek přesáhl 128 tisíc korun, ty organizátoři rozdělí mezi dvanáct finálových stromů podle toho, kolik se pro každý strom podařilo nasbírat. Peníze se použijí k péči o stromy, úpravě jejich okolí nebo k výsadbě nových stromů.

Nadace letos obdržela 52 návrhů na Strom roku, dvanáct finalistů vybrala odborná porota. Ořešák z Kvasic jako vítěz národní ankety bude v únoru zastupovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku 2018.

Anketa Strom roku chce zvýšit zájem veřejnosti o městskou zeleň a přírodu a podle pořadatelů se to daří. Loni anketu vyhrála lípa z Lipky na Chrudimsku, ke které se váže mnoho pověstí. Říká se například, že pod ní tábořil Jan Žižka nebo že tam krátkou dobu pobýval Jan Amos Komenský. Její stáří se odhaduje na 800 let. Celkový počet hlasů v anketě loni dosáhl více než 175.000, z toho vítězná lípa obdržela přes 55.000 hlasů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist