https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/urady-budou-na-dilli-rozstrikovat-vodu-aby-se-rozptylil-smog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady budou na Dillí rozstřikovat vodu, aby se rozptýlil smog

12.11.2017 23:01 | PRAHA (ČTK)
Dillí po většinu týdne halil smogový oblak a o víkendu se má podle meteorologů situace dále zhoršit. Ilustrační snímek.
Dillí po většinu týdne halil smogový oblak a o víkendu se má podle meteorologů situace dále zhoršit. Ilustrační snímek.
Indické úřady se pokusí zmírnit smogovou krizi v metropoli Dillí tím, že budou na město rozstřikovat vodu. Dillí po většinu týdne halil smogový oblak a o víkendu se má podle meteorologů situace dále zhoršit. Premiér Dillí Arvind Kedžrivál označil metropoli za jednu velkou "plynovou komoru", napsala agentura Reuters. Se smogem se potýká rovněž sousední Pákistán, kde dnes úřad ohlásily, že se čeká déšť, který lidem uleví.
 

Indická metropole již ve čtvrtek vyhlásila kvůli dlouhodobě znečištěnému ovzduší pohotovost. Do konce týdne byly uzavřeny školy, platí zákaz vjezdu nákladních automobilů a stavebních prací. O víkendu se zrušila většina kulturních a hudebních akcí, zejména na otevřených prostranstvích.

Dopravní úřad také omezuje vjezdy osobních automobilů podle čísel značek tak, že jeden den na silnice smějí vozy se sudými značkami a druhý den vozidla s lichými značkami. Toto opatření již delší dobu praktikuje také Čína. Podle BBC ale v Dillí toto opatření v minulosti mělo jen omezený efekt.

Dillíské úřady prý rovněž zvažují umělé vyvolávání srážek. Číňané k tomu používají "bombardování mraků" chemikáliemi, a to pomocí letadel, raket nebo dělostřeleckých granátů.

Podle agentury Reuters jsou hlavními příčinami smogu v Dillí emise z automobilů, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin na polích. To je tradiční způsob "úklidu" a hnojení chudými zemědělci, kteří nemají techniku na vyčištění a zorání půdy. Tyto podmínky nastávají každoročně, avšak letos situaci podle meteorologů zhoršilo bezvětří.

"Rozstřikování vody je jediným způsobem, jak snížit nebezpečnou úroveň znečištění," uvedlo ministerstvo životního prostředí. Podle ministerstva se úkolu ujmou hasičská vozidla - nejmenovaný zdroj dodal, že pomohou i vodní děla pořádkových sil, používaná k rozhánění davů. Jak velká část městské aglomerace, kde žije 22 milionů lidí, bude pokryta, není známo.

Ve městě se hromadí objednávky na čističky vzduchu a filtrační masky. "Umístil jsem v domě šest čističek vzduchu a zavřel všechna okna, ale oči mi pořád slzí," postěžoval si jeden místní obchodník.

Podle agentury AP lidé v ulicích už běžně nosí několikavrstvé roušky. Jeden z nich netajil hněv nad tím, že nemůže bezpečně dýchat a že ho pálí oči a v krku. "(Čistý vzduch) je základní lidské právo," řekl.

Hlavní meteorolog pákistánského města Láhaur, dnes řekl, že příští týden se čeká začátek zimních dešťů, které by mohly lidem ulevit. Láhaur se potýká se smogem týden, špatná viditelnost vedla k nehodám na dálnicích, přibývá lidí s dýchacími potížemi. Déšť se předpovídá na pondělí a měl by podle meteorologické služby trvat nejméně tři dny. Policie oznámila, že viditelnost je stále téměř nulová a že kvůli tomu zůstává v platnosti zákaz vjezdu na dálnice.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2014 označila Dillí za nejznečištěnější město světa. Experti přirovnali dýchaný vzduch k dvěma vykouřeným krabičkám cigaret denně. V posledních dnech se v místních nemocnicích zvýšil příjem pacientů s dýchacími a srdečními potížemi o 20 procent.

Hodnoty koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, měří také americké velvyslanectví: v pátek ráno zaznamenalo 523 mikrogramů na metr krychlový. WHO udává jako denní bezpečnou průměrnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist