https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-bavorskem-lese-maji-vlci-mladata-ministr-zemedelstvi-vola-po-odstrelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bavorském lese mají vlci mláďata. Ministr zemědělství volá po odstřelu

18.9.2017 01:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlci se na území NP Bavorský les vyskytují minimálně od roku 2006, ale jejich početní stav se dosud víceméně odvíjel jen od jedinců migrujících z jihozápadních Alp.  Na ilustračním snímku štěně vlka z CHKO Kokořínsko.
Vlci se na území NP Bavorský les vyskytují minimálně od roku 2006, ale jejich početní stav se dosud víceméně odvíjel jen od jedinců migrujících z jihozápadních Alp. Na ilustračním snímku štěně vlka z CHKO Kokořínsko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CHKO Kokořínsko
Německý Národní park Bavorský les se v polovině letošních prázdnin stal místem dobrých zpráv. Zdejší smečka vlků byla na nočních záběrech z fotopastí nově zachycena i se třemi mláďaty. Podobná událost, tedy narození vlčích štěňat, se tu udála vlastně naposledy před 150 lety. O tom, že tato informace ne všem udělala radost, referuje obsáhle například Die Welt nebo TreeHugger.
 

Vlci se na území NP Bavorský les vyskytují minimálně od roku 2006, ale jejich početní stav se dosud víceméně odvíjel jen od jedinců migrujících z jihozápadních Alp. Na bázi výsledků různých metod monitoringu se jich tu do roku 2010 mělo vyskytovat kolem sedmi kusů. Už v roce 2007 pak bavorská vláda vytvořila první management plán, který se k návratu vlka a podpory růstu jeho populace podrobněji vyjadřoval. Aktuální informace o tom, že tu vlci nejen žijí, ale i úspěšně vyvádí mladé, však ne každého potěšila. Zvláště místní farmáři a chovatelé koz a ovcí jsou tím silně rozladěni. Proč? Takříkajíc na volno se v Bavorsku pase kolem 390 000 ovcí, a ty prý teď bude nutné před vlky zabezpečit.

Zemský úřad pro životní prostředí vydal v srpnu obecné doporučení chovatelům, aby svá zvířata na noc zaháněli do chlévů nebo salaší, oplotili své pastviny, případně si pořídili ovčácké psy. Předpokládaná investice do preventivních opatření proti vlkům se může v průměru pohybovat kolem 4000 eur na každého chovatele, ať už venkovského nadšence, malého soukromníka nebo majitele většího zemědělského podniku. A zmíněná suma může být pro řadu z nich když ne likvidační, tak alespoň silně narušující jejich rozpočet. I proto se krátce po zveřejnění zprávy o vlčatech v NP Bavorský les ozval tamní ministr zemědělství Helmut Brunner. Nikoliv proto, aby volal po ochraně vlků.

Brunner přispěchal s návrhem na omezení stávajícího ochranného statusu vlků v Německu, potažmo vystavení několika geografických zón, v rámci kterých by byl vlk považován za regulovatelnou škodnou zvěř. Ty by se pochopitelně nacházely tam, kde jsou ovce či kozy. Proti takovým návrhům se ostře vymezuje environmentalista Florian von Brunn: „Nápad s ´vlčími zónami´ je úplný nesmysl. Vlci jsou zvyklí migrovat a přesouvat se, hledat nová teritoria. Pokud by byl návrh realizován, vedlo by to jen k zabíjení vlků. A o to přesně jde pokaždé. Najít legální cestu k tomu, aby bylo možné vlky odstřelovat.“

Von Brunn navíc upozorňuje na to, že bavorské ministerstvo zemědělství nerozvážně podporuje paniku. Kromě vlčí rodinky v Bavorském lese se totiž další nejbližší volně žijící vlci nachází až ve vojenském výcvikovém areálu Grafenwoehr v Horním Falcku. Kvůli tuctu vlků na dvou lokalitách by se tak Německo snadno mohlo změnit v zemi, kterou žádný jiný vlk beztrestně neprojde. Počty vlků v Evropě sice úspěšně rostou (rychlost růstu je prý 30 %), ale zdaleka se netýká všech států či regionů.

„Nejvíce vlků dnes žije v pobaltských státech a na Balkáně, velikost celé evropské populace činí asi 15 000 kusů,“ říká Christian Hierneis, německý zoolog a expert na vlky. „Rakousko, Česká republika, Švýcarsko a potažmo Bavorsko stojí spíše stranou. Počty vlků samozřejmě porostou i tady. Nemají přirozené nepřátele, jejich největším predátorem jsou auta.“ Podle něj bychom se měli na vlky v Bavorském lese dívat jako na mimořádný úspěch ochrany přírody. A také jako na důkaz, že vlci mohou přežít a rozmnožit se, pokud je neohrožuje člověk.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist