https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-ceskem-lese-je-od-dnesniho-dne-vyhlaseno-140-hektaru-bezzasahoveho-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém lese je od dnešního dne vyhlášeno 140 hektarů bezzásahového území

20.2.2018 14:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Místní lesy jsou domovem rysa ostrovida i řady vzácných ptáků. Je to jedno z mála míst, kde ještě můžeme sledovat jedinečné přírodní divadlo.
Místní lesy jsou domovem rysa ostrovida i řady vzácných ptáků. Je to jedno z mála míst, kde ještě můžeme sledovat jedinečné přírodní divadlo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V nejvyšších partiích Českého lesa jsou národní přírodní přírodní rezervace Smrčí a Čerchovské hvozdy. Čerchovské hvozdy v Českém lese jsou posledním místem, kde roste původní exemplář tisu červeného. Od dnešního dne je na 140 hektarech obou rezervací a vybraných porostech první zóny CHKO Český les vyhlášeno bezzásahové území. Svým podpisem to dnes stvrdili starosta města Domažlic Miroslav Mach, ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Jde o vůbec první veřejnoprávní dohoda, kterou státní ochrana přírody a zástupci samosprávy v České republice podepsali. Informuje o tom Agentura ochrany přírody.
 

Dohoda platí po dobu deseti let. Kromě bezzásahového režimu na vymezeném území také stanoví, jak budou Domažlické městské lesy pečovat o buky, tisy červené a jedle bělokoré, které zde byly vysazeny z let 2015 – 2017.

„Ve vrcholových partiích Českého lesa jsou jedinečné lesy. A ukazují nám, jak pestré byly zdejší lesy v minulosti," říká Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "V lesích tu rostou stromy různého druhu i stáří, ponechávány jsou staré a doupné stromy, zlomy a vývraty. Místní lesy jsou domovem rysa ostrovida i řady vzácných ptáků. Je to jedno z mála míst, kde ještě můžeme sledovat jedinečné přírodní divadlo. Uzavřená dohoda nám dává jistotu, že tomu tak zůstane i nadále.“

Ve vrcholových partiích Českého lesa jsou jedinečné lesy.
Ve vrcholových partiích Českého lesa jsou jedinečné lesy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda říká, že díky podepsané dohodě má Agentura ochrana přírody záruku, že se péče o vrcholové partie Českého lesa nebude měnit. "A my přesně víme, co máme dělat a jakou dostaneme náhradu za omezení hospodaření,“ říká Jan Benda.

„Je to vůbec první veřejnosprávní dohoda, kterou státní ochrana přírody a samospráva uzavřely. Chceme, aby takových dohod a k přírodě šetrných hospodářů bylo co nejvíce," říká František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Výhoda takové smlouvy je podle něho v tom, že pravidla jsou stanovena dlouhodobě a není nutné vyjednávat každý rok. "V chráněné krajinné oblasti Český les jsme obdobnou smlouvu podepsali již před dvěma lety se společností Kolowratovy lesy a doufám, že další budou následovat,“ dodává František Pelc.

Jak dodává Agentura ochrany přírody a krajiny, vlastníci a správci pozemků, kteří je obhospodařují, mají významný vliv na podobu krajiny. Dobrovolné dohody o bezzásahovém území, v nichž se stanoví způsob hospodaření a zároveň finanční náhrada kompenzující jeho ztížení, mohou být pro vlastníky pozitivní motivací k šetrnému obhospodařování krajiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist