https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-cesku-se-zacali-prodavat-cmelaci-na-chov-kupuji-je-zemedelci-i-zahradkari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku se začali prodávat čmeláci na chov, kupují je zemědělci i zahrádkáři

3.7.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
O čmeláky měli zájem jak zemědělci, tak i zahrádkáři.
O čmeláky měli zájem jak zemědělci, tak i zahrádkáři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Přehnal
Čeští vědci a zemědělci vyvinuli chovné úly pro čmeláky. Letos začal jejich prodej. Během dvou a půl měsíců se prodalo na 500 čmeláčích hnízd. Zájem o ně byl však víc jak dvojnásobný.
 

Čmeláci mají pro zemědělce a zahrádkáře několik výhod. Zatímco u chovu včel hrozí vymírání včelstev, čmeláků se tento problém netýká. Navíc se dobře přizpůsobí uzavřeným prostorům a je možné je využít pro opylování rostlin ve sklenících. Některé rostliny mohou být opyleny jen čmeláky – například jetel, který je důležitý jako krmivo pro dobytek. Vlastností čmeláků je také to, že v průběhu roku vychovají desítky mladých královen, které následující rok mohou založit další hnízda v okolí.

S komerčním chovem letos jako vůbec první český subjekt začala společnost Zemědělský výzkum z Troubska. Chovné úly pro čmeláky vznikly díky výzkumnému projektu, na kterém se podíleli odborníci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, z Výzkumného ústavu pícninářského a společnosti Zemědělský výzkum, která se chovem a prodejem čmeláků zabývá. Projekt byl financován Technologickou agenturou České republiky.

Čmeláčí hnízdo
Čmeláčí hnízdo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Přehnal

„V rámci projektu byly vyvinuty a právně chráněny dva typy chovných a prodejních úlků a jedna chovná nádoba. Dále byl vytvořen probiotický přípravek, který má příznivý dopad na mikroflóru trávicího traktu čmeláků,“ vysvětlila Alena Votavová ze Zemědělského výzkumu. Podařilo se také optimálně načasovat chov čmeláků podle očekávané doby kvetení konkrétních plodin.

Snahy o kontinuální laboratorní chov čmeláků mají v České republice poměrně dlouhou tradici. Již v 80. letech minulého století se o ni pokoušel například vědec Vladimír Ptáček. Projekt podpořený Technologickou agenturou pomohl uvést dosavadní výzkum k praktickému využití.

Projekt byl před svým zahájením primárně zaměřený na zemědělské využití čmeláků, a to zejména v ovocných sadech a při šlechtění. Ale vcelku brzy překvapil jeho autory velký zájem ze strany zahrádkářů a milovníků přírody. „V souvislosti s úbytkem včel lidé hledají cesty jak zajistit opylení na své zahrádce a jak podpořit výskyt opylovačů ve svém okolí. Ti se tak stali odběrateli přibližně poloviny odchovaných čmeláčích hnízd,“ upozornila ředitelka Technologické agentury Rut Bízková.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist