https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-cestine-vychazi-kniha-ochranare-johna-muira-o-jeho-prvnim-pobyte-v-divocine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V češtině vychází kniha ochranáře Johna Muira o jeho prvním pobytě v divočině

12.9.2015 09:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
John Muir tak patří k nejvýznamnějším osobnostem, které stály u základu moderní ochrany přírody v USA
John Muir tak patří k nejvýznamnějším osobnostem, které stály u základu moderní ochrany přírody v USA
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Francis M. Fritz / Wikimedia Commons
Setkání s divokou přírodou kalifornské Sierry Nevady ovlivnilo Johna Muira (1838-1914) na celý život a přivedlo ho ke snaze prosadit ochranu nejcennějších partií těchto hor. O svém prvním pobytu v divočině sepsal v roce 1911 John Muir knihu „Mé první léto v Sieře Nevadě“. Jedno z klíčových děl moderní environmentálně orientované literatury nyní vychází poprvé i v češtině.
 

Oblast dnešního Yosemitského národního parku navštívil Muir v létě roku 1869. Už tehdy si uvědomoval, jak rychle může vzít za své dosud nedotčené přírodní bohatství vlivem postupující průmyslové civilizace.

Stal se proto aktivním ochráncem zdejší přírody, částečně se zasloužil právě o vyhlášení národního parku Yosemite v roce 1890 a stal se také prvním předsedou Sierra Clubu, doteď jedné z nejvýznamnějších amerických environmentálních organizací.

John Muir tak patří k nejvýznamnějším osobnostem, které stály u základu moderní ochrany přírody v USA. Na rozdíl od svého myšlenkového předchůdce Henryho Davida Thoreaua, už ve své době dokázal získat početné příznivce. Byli mezi nimi i vlivné osobnosti, například prezident Theodore Roosevelt.

Českého překladu jeho knihy se chopil Jan Hokeš, který pro Paseku převádí do češtiny i díla Henryho Davida Thoreaua. „Knihu jsem si přivezl z USA v roce 1998, kdy jsem sám trávil své první léto v Sieře Nevadě. Spoustu let se mi na ni ale prášilo v knihovně, a tak jsem vůči ní pociťoval obrovský dluh. Když mi tedy redaktor Milan Macháček navrhl, abych ji přeložil, bylo mi jasné, že konečně nazrál čas splatit ten dluh i s úroky z prodlení. Nezbývá než doufat, že i česká verze Muirova textu přispěje k tomu, oč usiloval jeho autor,“ říká překladatel. Knihu Mé první léto v Sieře Nevadě doprovází také jeho vyčerpávající doslov o životě a díle Johna Muira.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist