https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-energeticky-uspornych-domech-je-potreba-vetrat-jinak-hrozi-astma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V energeticky úsporných domech je potřeba větrat, jinak hrozí astma

16.12.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Máte dobře těsnící okna a sušíte doma prádlo? Vyvětrejte si
Máte dobře těsnící okna a sušíte doma prádlo? Vyvětrejte si
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Trend energetických úspor v bydlení může mít nepříjemné dopady na lidské zdraví. V zateplených domech s dobře těsnícími okny se drží vyšší vlhkost, která ve spojení s teplem vede ke vzniku plísní. A to je prostředí, ve kterém se může rozvinout astma či jiné dýchací potíže.
 

„Zjistili jsme, že lidé žijící v energeticky úsporných domech jsou vystaveni většímu riziku astmatu,“ říká Richard Sharpe z University of Exeter Medical School. Spolu se svými kolegy zkoumal podmínky, ve kterých žijí uživatelé sociálního bydlení v anglickém hrabství Cornwall. Celkem se jednalo o 700 zateplených budov. Na vině není to, že jsou domy úsporné, ale to, že je jejich uživatelé špatně používají: v místnostech bývá vysoká vlhkost a teplo, což vede ke vzniku plísní.

Vědci ve své studii zkoumali nejen energetické vlastnosti budovy, ale i to, jaké podmínky jsou v jednotlivých bytech a jaký je zdravotní stav obyvatel bytů. Spojené království je zemí s největším výskytem astmatu na světě. Kromě zdravotních dopadů má astma i své negativní ekonomické a společenské dopady. Vláda tento týden zároveň vydala třicet milionů liber na financování zateplování budov. Podle vědců je potřeba se zaměřit nejen na samotné zateplení budov, ale zároveň naučit lidi, jak správně v zateplených domech bydlet.

Jak se ukázalo, lidé v zateplených a utěsněných domech často hodně topí a zároveň nedostatečně větrají. V domácnostech se pak drží vyšší vlhkost a tvoří se plísně. V teplém prostředí se také více daří roztočům a bakteriím, které mohou mít rovněž vliv na dýchací potíže.

To, jak lidé používají se byty, se podle vědců dramaticky liší. Jako příklady špatné praxe uvádějí sušení vypraného prádla nebo používání starého neefektivního topného systému.


Dejte Ekolistu zobnout
Foto: Davide Mainardi/Flickr (CC BY-SA 2.0)

reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

17.12.2014 10:48
Již to ho mám dost za sebou, ale to že novodobí inženýři budou zkoumat vyzkoumané to mne uchvacuje.
Taková samozřejmost, že nic není zadarmo, vždy je něco za něco. Před dvaceti lety se u nás začalo hovořit o chytrých oknech. Asi zjistili, že kdyby fungovaly, tak by se nedala vykázat žádná úspora energie, že ta infiltrace zajišťovala optimální výměnu vzduchu v místnosti, tak holt jsou na vině bydlící.
Takže si musí bydlící uvědomit, že nemůže mlátit do klávesnice, číst si na internetu, ale část svého času musí začít věnovat větrání svého obydlí. Všimli jste si, že je to opět něco za něco?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist