https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-indonesii-vzniklo-diky-brnenske-zoo-zachranne-centrum-pro-zelvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indonésii vzniklo díky brněnské zoo záchranné centrum pro želvy

26.5.2017 10:40 | BRNO (ČTK)
V centru budou zabavené nebo zraněné želvy ošetřeny a očipovány a následně je pracovníci vypustí na svobodu
V centru budou zabavené nebo zraněné želvy ošetřeny a očipovány a následně je pracovníci vypustí na svobodu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Brno
V Indonésii na ostrově Nusa Penida vzniklo díky brněnské zoo rehabilitační centrum pro mořské želvy. Je určené pro zraněné želvy nebo pro želvy zabavené pašerákům. Zvířata budou po ošetření vypouštěny zpět na svobodu. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí zoo v Brně Gabriela Tomíčková. Brněnská zoo na projektu spolupracovala s indonéskou nadací.
 

Projekt "Kura Kura - želvy v ohrožení" se zrodil z myšlenky kampaně Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií, která se zabývala záchranou ohrožených želv. Ředitel zoo Martin Hovorka uvedl, že kampaň byla příkladem iniciativy evropských zoo napomoci odvrátit želví apokalypsu.

Projekt začal vznikat v roce 2004 ve spolupráci s manželi Jeglíkovými, kteří v Indonésii k tomuto účelu založili neziskovou nadaci. O pět let později se podařilo otevřít vzdělávací centrum, které informuje místní obyvatele o ochraně mořských želv. Druhou etapou projektu bylo rehabilitační centrum, povolení na jeho provoz brněnská zoo získala v roce 2014. Slavnostně otevřené bylo centrum letos 9. května.

"V centru budou zabavené nebo zraněné želvy ošetřeny a očipovány a následně je pracovníci vypustí na svobodu," uvedla Tomíčková.

Mořských želv je sedm druhů, některé z nich jsou vedené jako kriticky ohrožené, ostatní jako ohrožené vyhynutím. Největší z těchto želv jsou karety obrovské, dorůstají do 200 kilogramů a žijí přes sto let. Situace ohledně želví populace je podle odborníků alarmující. Želvy jsou v Indonésii zpestřením lidského jídelníčku, na Bali je mořská želva i vyhledávaným objektem pro hinduistické ceremonie. Za účelem konzumace jsou želvy pašovány i do ostatních asijských zemí. Problémem je také znečištění moří. Plastové odpadky, které končí v moři, si želvy často pletou se svojí přirozenou potravou, medúzami. Pozření plastů pro ně znamená smrt. Lidé mají často na svědomí i ničení přirozených želvích kladišť, ať už výstavbou hotelů u pláží, nebo turistickým ruchem s tím spjatým.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist