https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-praze-se-budou-opet-promitat-filmy-o-potravinach-a-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze se budou opět promítat filmy o potravinách a Zemi

1.10.2014 11:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Potraviny jsou základním kamenem našich životů, a přece o nich víme tak málo
Potraviny jsou základním kamenem našich životů, a přece o nich víme tak málo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V pražském kině Světozor proběhne již 4. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Země na talíři - AlimenTerre. Festival filmů o potravinách, zemědělství, jeho dopadu na životní prostředí a dalších souvislostech pořádá analytické centrum Glopolis u příležitosti Světového dne výživy. Mezi 6.-10. říjnem budou moci diváci shlédnout šest dokumentárních filmů a zúčastnit se navazujících debat s experty.
 

"Potraviny jsou základním kamenem našich životů, a přece o nich víme tak málo. Festival AlimenTerre proto odhaluje, co máme pod pokličkou a jak výroba a spotřeba potravin ovlivňuje dění v blízkých i vzdálených koutech planety," představuje festival Jana Klápová z centra Glopolis.

Filmy letošního ročníku nabídnou například odpovědi na otázky: Co ještě mám na talíři, když si objednám steak? Na co potřebují semena svou banku? nebo Mohou mě muffiny dostat za mříže?

Negativnímu vlivu zemědělství na životní prostředí se budou věnovat zejména filmy Pálí nás palmový olej? a Země na prodej. První z nich ukáže hrozivé dopady výroby palmového oleje na tropické lesy. Druhý ukáže, jaký má vliv evropská politika biopaliv na africký kontinent.

Festival Země na talíři - AlimenTerre probíhá v řadě zemí. Každoročně se pořádá například v Belgii, Francii, Polsku či v Togu a Beninu. V České republice se jedná o jediný festival, který se zabývá problémy globálního potravinového systému a snaží se rozkrývat příběhy našeho jídla. Jen v loňském roce ho navštívilo 450 diváků. Více informací naleznete na webové stránce http://www.festivalalimenterre.cz/.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist