https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-praze-zacal-pilotni-projekt-sberu-bioodpadu-z-bytu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze začal pilotní projekt sběru bioodpadů z bytů

27.4.2017 11:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Projekt má umožnit lidem dávat rostlinný odpad z vaření jinam než do směsného odpadu. Bioodpad se v kompostárně promění na humus, který se vrátí zpět do přírody.
Projekt má umožnit lidem dávat rostlinný odpad z vaření jinam než do směsného odpadu. Bioodpad se v kompostárně promění na humus, který se vrátí zpět do přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Praze 13 začal ve vybraných bytových domech pilotní projekt sběru bioodpadů. O svoz se postarají Pražské služby. Informovala o tom Vít Hofman z pražského magistrátu.
 

Do projektu je zapojeno 33 domů, což představuje téměř 1 200 bytů. Sběr je zaměřen na rostlinnou složku bioodpadu. Počítá se především s bioodpadem vznikajícím v kuchyních. "Do nádob se mohou dávat i zbytky rostlin, hlína, tráva, rozřezané větvičky, umaštěné papíry, prostě cokoliv, co je rostlinného původu a po vhození do kompostu se dokáže rozložit," říká pražská radní Jana Plamínková.

V rámci projektu bylo rozmístěno 38 hnědých nádob, nejčastěji s objemem 240 litrů. Většina z nich je uzamčena. Jedná se o speciální nádobu, která je provětrávaná v horní části konstrukce. Svoz je do začátku stanoven na jednou týdně, počítá se s navýšením až dvakrát týdně. Bioodpad je odvážen do průmyslové kompostárny Úholičky.

Bioodpad je zpracováván tradičním kompostováním. Po skončení procesu je výsledkem zralý kompost, který se vrátí přímo nebo v podobě substrátu zpátky do půdy. „Jedním z nejzávažnějších problémů životního prostředí v posledních letech je zvýšená eroze a s tím spojená degradace zemědělského půdního fondu. Zjednodušeně řečeno dochází k odnosu nejúrodnější části půdy. Navracením kompostu do půdy se dá erozi úspěšně bránit,“ vysvětluje radní Jana Plamínková.

Zapravení kompostu do půdy má přínosy pro udržení a obnovu kvality půdy, dále zvýšení půdní úrodnosti a má pozitivní vliv na ochranu životního prostředí. Třídění a zpracování bioodpadu kompostováním s navrácením do půdy patří mezi významné cíle odpadového hospodářství, dodává magistrát.

Bioodpad z domácností, především od rodinných domů, se v Praze sbírá od roku 2004. Komerční varianta služby je dostupná v posledních letech pro kohokoliv, kdo o ní projeví zájem. Kvalita vytříděného bioodpadu a čistota sběru je klíčová pro výrobu kvalitního kompostu. Obsah hnědých popelnic je pravidelně monitorován, a pokud obsahuje nežádoucí příměsi, nelze jej zkompostovat.

Přečtěte si článek Vídeň prodává humus z největší městské kompostárny v Evropě Video


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist