https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-praze-zacina-resite-festival-mestskeho-zivota-a-verejneho-prostoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze začíná reSITE, festival městského života a veřejného prostoru

21.5.2012 07:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na piazzettě Národního divadla vyroste obří bublina - multifunkční objekt berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor, v němž proběhnou diskuse o městském designu s domácími a mezinárodně uznávanými experty.
Na piazzettě Národního divadla vyroste obří bublina - multifunkční objekt berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor, v němž proběhnou diskuse o městském designu s domácími a mezinárodně uznávanými experty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | reSITE
Zkvalitnění městského života a veřejných prostor či efektivní územní plánování jsou hlavními tématy prvního ročníku mezinárodního festivalu reSITE. Ten začíná v Praze právě dnes a potrvá až do neděle 27. května. Kromě různých workshopů, cyklojízd a dočasného parku na Náplavce proběhne dvoudenní konference zaměřená na veřejný prostor. Jejím hostem bude například dánský architekt Jan Gehl.
 

Smyslem festivalu má být nový pohled na tvorbu a proměny města. Jako součást projektu proběhne proměna pražských nábřeží. Na akcích se mají potkat jak lidé a obyvatelé města, tak úředníci, developeři, architekti a urbanisté.

Program je určený jak odborníkům, tak i laické veřejnosti. Nabízí řadu seminářů a workshopů, pouliční umělecké akce a promítání filmů. Rodiny s dětmi a studenti jsou zváni na workshop městské kresby. Na piazzettě Národního divadla vyroste obří bublina - multifunkční objekt berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor, v němž proběhnou diskuse o městském designu s domácími a mezinárodně uznávanými experty, komunitní workshop Nadace Partnerství, zaměřující se na kreativní řešení vltavského nábřeží, i večerní promítání filmu. Během festivalu budou vystaveny výsledky mezinárodní ideové studie na vltavské nábřeží Skanska Bridging Prague.

Dvou denní konference proběhne ve čtvrtek a pátek ve Veletržním paláci. Ústředním tématem je budoucnost městského plánování a život ve městech vůbec. Pozvání k diskusi přijali například věhlasný urbanista Jan Gehl z Kodaně, Alexandros Washburn a Janette Sadik-Khan z newyorského magistrátu, Reinier de Graaf z rotterdamského architektonického ateliéru OMA či náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček.

„Akce se koná v době, kdy česká metropole intenzivně řeší nový územní plán a její obyvatelé jsou velmi citliví na transparentnost v jednání představitelů města,” říká Martin Joseph Barry, americký architekt a držitel Fullbrightova stipendia, který je zároveň ředitelem festivalu. A dodává: „Dosavadní systém se jednoznačně přežil. Byl neefektivní a nahrával korupčnímu jednání. Rádi bychom využili nálady ve společnosti a pokusili se ukázat, že o budoucnosti města se dá přemýšlet i mnohem transparentněji a chytřeji. A hlavně společně.“

Více informací a registrace na konferenci jsou k dispozici na www.reSITE.cz, Facebooku či Twitteru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist