https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-rezervaci-u-milovic-se-behem-jedineho-dne-narodila-dve-zubrata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rezervaci u Milovic se během jediného dne narodila dvě zubřata

12.7.2017 09:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během jediného dne přišla v rezervaci velkých kopytníků na svět dvě zubří mláďata. Stejně jako předchozí mláďata přišly i nové přírůstky na svět v hustém porostu mladých boroviček, což je tradiční místo, kde dochází k porodům zubrů v rezervaci. V rezervaci se tak letos stádo zubrů rozrostlo o tři mláďata, čtvrté se narodilo loni.
Během jediného dne přišla v rezervaci velkých kopytníků na svět dvě zubří mláďata. Stejně jako předchozí mláďata přišly i nové přírůstky na svět v hustém porostu mladých boroviček, což je tradiční místo, kde dochází k porodům zubrů v rezervaci. V rezervaci se tak letos stádo zubrů rozrostlo o tři mláďata, čtvrté se narodilo loni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Během jediného dne přišla v rezervaci velkých kopytníků na svět dvě zubří mláďata. První mládě přišlo na svět v pondělí večer nebo během noci na úterý. Druhé pak v průběhu úterního dopoledne. V rezervaci se tak letos stádo zubrů rozrostlo již o tři mláďata, čtvrté se narodilo již v průběhu loňského roku. Informoval o tom Dalibor Dostál z České krajiny.
 

Pohlaví mláďat se bude určovat až v příštích dnech, aby bylo začleňování nových přírůstků do stáda co nejklidnější. Stejně jako předchozí mláďata přišly i nové přírůstky na svět v „zubří porodnici“ v hustém porostu mladých boroviček. "Celý měsíc předtím se zubři zdržovali v jiné části pastviny. Až v pondělí se přesunuli na tradiční místo, kde dochází k porodům," navázal Karel Bendl, ředitel společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje v rezervaci chovatelský dohled. "Největší radost z obou přírůstků měla zubří samička, která přišla na svět začátkem letošního května. Poskakovala kolem obou mláďat a bylo vidět, že se těší, že si bude mít konečně s kým hrát," doplnil Karel Bendl.

"Zubři patří stále mezi ohrožené živočišné druhy, proto jsme velmi rádi, že se nám je v rezervaci daří rozmnožovat," uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Loni se zvýšil počet zubrů v českých chovech zhruba o pětinu, k poslednímu dni roku 2016 v České republice žilo 93 zubrů. Ještě v roce 1993 přitom plemenná kniha v České republice evidovala pouze 16 zubrů ve třech zoologických zahradách. Společnost Česká krajina kromě vlastního chovu zastupuje také regionální kancelář mezinárodní organizace European Bison Conservation Center (EBCC) v ČR a provádí každoroční sčítání těchto vzácných zvířat v zemi.

Rezervace velkých kopytníků o ploše 160 hektarů se nachází v bývalém vojenském prostoru Milovice nedaleko Benátek nad Jizerou. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde žijí všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy. Nyní tam na dvou pastvinách žijí divocí koně, zubři a pratuři. Do rezervace přijelo stádo osmi zubrů, sedmi samic a jednoho samce, na sklonku roku 2015. Stádo patří ke vzácnější, takzvané bělověžské, neboli nížinné genetické linii zubrů. Přeprava sedmi samic byla tehdy v Česku největším transportem zubrů v historii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist