https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vlada-zaradila-mezi-chranene-lokality-jen-labske-kanonovite-udoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda zařadila mezi chráněné lokality jen labské kaňonovité údolí

3.5.2016 07:52 | PRAHA (ČTK)
Brusel už také kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva. Jde o první fázi několikastupňového řízení
Brusel už také kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva. Jde o první fázi několikastupňového řízení
Vláda zařadila kaňonovité labské údolí mezi evropsky chráněná území, Louky u Přelouče nikoli. Na seznam Natura 2000 chce tyto dvě lokality doplnit Evropská komise. Česko dosud vzdorovalo kvůli dopravním projektům, v případě labského údolí jde o plánovaný jez v Děčíně. Kabinet rozhodnutí několikrát odložil. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) novinářům řekl, že nyní bude vláda čekat, jak se Brusel k jejímu kroku postaví.
 

Původně mělo Česko poslat své vyjádření do minulého úterý. Ministerstvo Brusel požádalo o prodloužení termínu o měsíc, komise však žádosti nevyhověla. Pokud by se lokality na seznam nedostaly vůbec, vnitrozemská vodní doprava může přijít až o sedm miliard korun z evropských dotací.

Brusel už také kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva. Jde o první fázi několikastupňového řízení. Stát by mohl v krajním případě dostat jednorázovou pokutu dva miliony eur (54 milionů Kč) a platit by musel penále 10 000 eur denně (zhruba 8,37 milionu měsíčně) do té doby, než by lokality do seznamu zařadil.

Ředitel ekologické organizace Beleco Jan Dušek se domnívá, že Evropská komise lokalitu Louky u Přelouče bude chtít na seznam zařadit, protože to požaduje již od roku 2011. "Nevidím důvod, proč by komise zrovna v tomto případě měla ustoupit," uvedl na dotaz ČTK. V lokalitě Louky se vyskytuje mimo jiné vzácný motýl modrásek očkovaný. Chránit by se podle Duška měla, přestože tito motýli žijí i jinde v Česku.

Jana Vitnerová z organizace Arnika uvedla, že nyní bude na vládě, zda komisi předloží alternativní návrh. Ocenila nicméně úsilí ministra Brabce. "Za 13 let je první ministr životního prostředí, který dokázal tuto lokalitu (kaňonovité labské údolí) obhájit," řekla. Zařazení údolí mezi chráněná území ocenili ústečtí zelení.

Podle experta TOP 09 na životní prostředí poslance Michala Kučery je rozhodnutí vlády polovičaté a alibistické, protože doplnit obě místa na seznam Natura 2000 je povinnost. "Další dva měsíce odkladu na tom nic nezmění. Jedině, že by to byl vzkaz vlády pro stavbaře jezů: Prohráli jsme až po tuhém boji," uvedl.

Národní seznam vznikl v roce 2005, doplňoval se dvakrát. Naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety. Už tehdy Evropská komise rvala na zařazení sedmi evropsky významných specifických území, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Ochranu labského údolí Brusel požaduje kvůli výskytu lososa obecného, bobra evropského a dalších druhů. Proti ochraně přírody stojí dopravní a developerské zájmy. Pod Děčínem se již více než 20 let plánuje stavba jezu a u Přelouče má vzniknout umělé koryto, aby zlepšilo splavnost řeky velkými loděmi.

Už v meziresortním řízení návrh ministerstva životního prostředí rozporovaly ministerstva dopravy, místního rozvoje, zemědělství, Svaz měst a obcí a další instituce. Argumentovaly lepší splavností řeky a zabezpečením vodní cesty mezinárodního významu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist