https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vrcholi-hlasovani-o-nejkrasnejsi-alej-pro-rok-2014
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vrcholí hlasování o nejkrásnější alej pro rok 2014

28.10.2014 04:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stromořadí mají svůj půvab v každé roční době
Stromořadí mají svůj půvab v každé roční době
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Již po čtvrté vyhlásila ekologická organizace Arnika hlasování o nejkrásnější alej ČR. O titul Alej roku 2014 se letos uchází dvaašedesát stromořadí ze všech krajů republiky. O vítězi mohou lidé rozhodovat do 15. listopadu na webu alejroku.cz.
 

„Hledáme v Česku takové aleje, které jsou nejen nejkrásnější, ale mají i silné příběhy doplněné nejhezčími fotkami," přibližuje anketu Marcela Klemensová z Arniky. Do ankety podle ní letos lidé přihlásili velmi rozmanité aleje. Některé stojí okolo silnice, jiné lemují stezky k hradům a zámkům, mezi nominovanými jsou aleje staleté i čerstvě vysázené.

„Aleje jsou úchvatným fenoménem naší krajiny a musíme si je chránit. V létě chrání cestovatele před slunečním žárem, v zimě omezují tvorbu sněhových jazyků na silnicích. Poskytují útočiště řadě druhů živočichů," vysvětluje význam alejí mluvčí Arniky Vratislav Vozník. "Stromy okolo silnic ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně," dodává.

Sdružení Arnika chrání aleje už řadu let. Iniciovalo vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech, kterou podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky ní se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také spočítala a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 150 tisíc stromů.

Hlavní cenou ankety je letos let balonem od firmy HaBalon, který získá autor nominace vítězné aleje. Cenou pro autora nejlepší fotografie bude fototiskárna Epson a na autory dalších oceněných fotografií a nominací čekají dárky další.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist