https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vybor-potvrdil-odstraneni-uhelnych-kotlu-z-kotlikovych-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výbor potvrdil odstranění uhelných kotlů z kotlíkových dotací

24.2.2017 10:30 (ČTK)
Podpora čistě uhelných kotlů v kotlíkových dotacích skončí, nyní se budou podporovat pouze automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu, středeční monitorovací výbor OPŽP to svým hlasováním potvrdil.
Podpora čistě uhelných kotlů v kotlíkových dotacích skončí, nyní se budou podporovat pouze automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu, středeční monitorovací výbor OPŽP to svým hlasováním potvrdil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V tzv. kotlíkových dotacích nebudou letos už podporované kotle pouze na uhlí, potvrdil ve středu svým hlasováním monitorovací výbor Operačního programu životní prostředí (OPŽP). ČTK to ve středu sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Hnutí Duha rozhodnutí částečně vítá, kritizuje však, že ministerstvo z dotací nevyřadilo i kombinované kotle, ve kterých se dá topit uhlím a biomasou. Druhou dotační výzvu vyhlásí stát v březnu, přerozdělí v ní tři miliardy korun. Moravskoslezský kraj bude moci čerpat i peníze z výzvy následující, celkem tak stát přerozdělí zhruba 3,4 miliardy korun.
 

"Jak jsme již dříve zveřejnili, podpora čistě uhelných kotlů v kotlíkových dotacích skončí, nyní budeme podporovat pouze automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu a středeční monitorovací výbor OPŽP to svým hlasováním potvrdil," sdělila ČTK Roubíčková. Nyní tak resort připravuje podmínky pro kraje.

Ekologická organizace doporučuje, aby příštím krokem bylo úplné vyřazení kombinovaných kotlů z kotlíkových dotací. "Veřejné peníze a fondy EU by měly být investovány do opravdu moderních technologií - jako jsou například tepelná čerpadla či kotle pouze na dřevo nebo pelety," uvedlo ve středu hnutí v tiskové zprávě. Podle něj by měl stát nejslabším nejen přispívat, ale uhradit veškeré náklady a pomoci s pořízením a výměnou topení.

V prvním dotačním kole si o peníze na kotle v celkové hodnotě tří miliard korun řeklo 28.000 lidí. Největší zájem je o kombinované kotle, naopak o uhelné nejmenší. Peníze z programu by nově neměly jít na tzv. "mikro" energetická opatření, tedy například na lepší zateplení střechy nebo půdních prostor. Na podobné věci však bude možné čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) již dříve sdělil, že se výpadku zájmu o dotace ve chvíli, kdy za ně nepůjde pořizovat kotle pouze uhlí, neobává.

Ministerstvo životního prostředí původně program, který má mít tři vlny vždy po třech miliardách korun dotací z Evropské unie, rozplánovalo do roku 2022. Kvůli zájmu občanů vyjednalo v Bruselu změnu a na nové kotle tak peníze budou k dispozici rychleji.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

24.2.2017 14:30
Velký dotační kšeft se těžko opouští. Ale nechci dnes kritizovat, spíše chci navrhnout směr, tj. aby stát dotoval vývoj a výrobu nízkonákladových, ekologických a obslužně jednoduchých zdrojů vytápění pro malé objekty především na běžně dostupnou dřevní hmotu. Žádná složitá, energeticky a obslužně závislé kotle na biomasu, nebo uhlí nic neřeší tam je navíc obrovská uhlíková stopa z výroby a distribuce.... a cenově je to často pro mnoho lidí velmi komplikované.. Je třeba vyvíjet něco co obslouží i "starší" uživatel a nemusí ke každé blbosti volat drahého technika. Zdroj který bude funkční v třeskutých mrazech, při výpadku elektřiy, bez drahých řídících jednotek.... Stejným způsobem by se měl ubírat vývoj malých domácích čistíren vody, klidně přenosných, montovatelných na žumpy a jímky, které by pročistili třeba jenom 30-50 litrů kalů denně, nebo jenom nárazově a občas a vyčištěné vody by se vypouštěli především do domácích zahradních vsaků, nebo záchyt do nádrží a zpětně se využívali pro hospodářské účely, nebo aby vsakem zpětně doplňovali blízké spodní vody.....Jiná cesta není a dokonce ani není a nikdy nebude funkční...Velké čistírny nejsou žádná dlouhodobá cesta.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist