https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vyrobci-i-firmy-opet-kritizuji-novy-navrh-obou-odpadovych-zakonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobci i firmy opět kritizují nový návrh obou odpadových zákonů

3.11.2016 07:49 | PRAHA (ČTK)
Zákon o odpadech má přinést zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany. Norma mimo jiné už nemá vyměřovat poplatek za komunální odpad.
Zákon o odpadech má přinést zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany. Norma mimo jiné už nemá vyměřovat poplatek za komunální odpad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výrobci i firmy podnikající v odpadovém hospodářství opět kritizují novou podobu obou odpadových zákonů. Jednat o nich bude ve čtvrtek Legislativní rada vlády (LRV). Poradní orgán kabinetu posuzuje oba zákony již podruhé, protože je začátkem září vrátil ministerstvu životního prostředí k dopracování. Ministerstvo včera uvedlo, že vypořádání připomínek představí ve čtvrtek na plénu rady. Původních připomínek komisí LRV k návrhu zákona o odpadech byly desítky.
 

Zákon o odpadech má přinést zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany. Norma mimo jiné už nemá vyměřovat poplatek za komunální odpad. Ten bude jen v zákoně o místních poplatcích. Jedním z cílů zákona je připravit stát do roku 2024 na zákaz skládkování vybraných odpadů. Zákon o výrobcích s ukončenou životností má určovat pravidla pro předcházení vzniku vybraných odpadů jako např. elektrických spotřebičů baterií a akumulátorů, pneumatik a vozidel. Výrobcům ale vadí, že jim zákon ponechává za celý recyklační cyklus zodpovědnost, ale naopak bere možnost kontrolovat celý proces a možnost podílet se na něm.

Například Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů si stěžuje, že současná podoba zákona je ještě horší než jeho předchozí verze, kterou LRV vrátila v září ministerstvu k dopracování.

"MŽP ponechalo v návrhu zákona zásadní nedostatek z pohledu výrobců, tedy striktní vlastnické oddělení kolektivních systémů od jakéhokoliv zpracovatele," řekl ČTK generální ředitel sdružení Radek Hacaperka. Je přesvědčen, že za tímto omezením stojí silná zpracovatelská lobby. Mluvčí Petra Roubíčková ale postup MŽP hájí. Podle ní to povede ke zvýšení konkurenčního prostředí a otevření trhu zpracování komodit a je prý pozitivně vnímám Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

"Z právní analýzy poslední verze návrhu zákona jednoznačně vyplývá, že podstatná část připomínek LRV nebyla do předlohy vůbec promítnuta," poukázal výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka. Analýzu zveřejnila asociace na svém webu. Komise LRV pro hodnocení dopadů uplatnila zásadní připomínky také k dopadové studii a požadovala její široké dopracování. Havelka tvrdí, že ani toto se nestalo a považuje to za alarmující. Zákon přináší zbytečné zdražení všem občanům a svými parametry jde proti třídění a recyklaci, míní.

Zákon má podle jedné z komisí LRV finanční dopady na skupiny subjektů, které však nebyly dostatečně vyčísleny. "Je pozitivní, že tato podstatná chyba byla ze strany LRV zachycena. MŽP jí však neřeší. Pokud by nebyly realisticky vyčísleny dopady zákona na peněženky občanů, těžko by jej mohli zákonodárci, navíc ani ne rok před volbami, schválit," řekl Havelka. Připomínky k zákonům měla například i Hospodářská komora ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist