https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vystava-v-plzni-ukazuje-designove-vyrobky-z-recyklovaneho-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v Plzni ukazuje designové výrobky z recyklovaného plastu

11.10.2016 19:57 | PLZEŇ (ČTK)
Výstava bude otevřena do 28. února 2017. Od 27. do 31. října se část výstavy představí i na pražské přehlídce Designblok
Výstava bude otevřena do 28. února 2017. Od 27. do 31. října se část výstavy představí i na pražské přehlídce Designblok
Licence | CC BY-NC-SA 2.0
Designové předměty, boty, stroje, umělecké objekty i multimediální instalace vyrobené z recyklovaného plastu představuje ode dneška ojedinělá výstava v plzeňském DEPO2015. Expozice "Má plast" zahrnuje díla 15 zahraničních i českých designérů a umělců, zaměřená na téma recyklace plastu. Mnohé exponáty uvidí české publikum poprvé, řekl autor námětu a kurátor výstavy Jiří Sulženko.
 

"Plast je všude. Poletuje ve vzduchu, válí se na zemi a především plave ve všech mořích. Plastového odpadu je tolik, že se dostal i do těla živočichů na dně Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi," poznamenal. Výstava nabízí práce umělců a designérů, kteří se snaží na problém upozornit a navrhnout tvůrčí řešení. "Ukazujeme výběr těch nejzajímavějších zodpovědných a kreativních, vtipných i vážných, fungujících i teprve se rodících nápadů, uměleckých vyjádření a designových řešení," popsal Sulženko.

K unikátním exponátům patří například židle Sea Chair od anglického Studia Swine. Židle byla vyrobená na moři na rybářské lodi z plastu vyloveného z vodym. Oceánský plast a pytlácké sítě použil pro svou botu londýnský designer Alexander Taylor. Světově uznávaná umělkyně Veronika Richterová přivezla tři velké lustry vyrobené z PET lahví. Berlínský kolektiv Plastique Fantastique pro výstavu vytvořil čtyři obří nafukovací tubusy, které opticky i pocitově zmenšují prostory depa podobně, jako rostoucí objem plastového odpadu ubírá životní prostor na Zemi.

Místní tvůrce zastupuje sochař Benedikt Tolar, který připravil sérii grilovaných a deformovaných odpadkových košů, pestrobarevnou hernu pro děti z plastových kontejnerů a formule z barevných popelnic. Student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni Vít Trunec s kolektivem představují "plastovou" variaci české hymny. Tvůrci využili toho, že krokové motory 3D tiskárny při různých rychlostech vyluzují určitý tón. Hymnu tak převedli do jazyka tiskárny a lidé uslyší a také uvidí, jak vypadá hymna v pojetí 3D tiskárny.

Hlavním smyslem expozice je podle Sulženka snaha přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. "Chceme dát lidem možnost vlastnoručně recyklovat a vymýšlet zajímavý design. Ukazujeme proto nejen přístup designérů a umělců, ale vyzýváme návštěvníky, aby přinesli svůj plastový odpad a přetavili ho do nových výrobků," dodal.

Výstava bude otevřena do 28. února 2017. Od 27. do 31. října se část výstavy představí i na pražské přehlídce Designblok.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist