https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/za-skody-po-vlcich-a-vydrach-hradecky-kraj-vyplatil-261-000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za škody po vlcích a vydrách hradecký kraj vyplatil 261.000 Kč

10.11.2017 01:00 | PRAHA (ČTK)
Královéhradecký kraj vyplatil letos zatím devíti chovatelům celkem 261.000 korun za škody způsobené vlky a vydrami.
Královéhradecký kraj vyplatil letos zatím devíti chovatelům celkem 261.000 korun za škody způsobené vlky a vydrami.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Královéhradecký kraj vyplatil letos zatím devíti chovatelům celkem 261.000 korun za škody způsobené vlky a vydrami. Poslední trojice dostala peníze v těchto dnech poté, co je uvolnilo na krajský účet ministerstvo financí a celkem si rozdělí 150.000 korun. Informoval o tom Jiří Klemt z krajského úřadu.
 

"Jde hlavně o škody na ovcích a rybách způsobené některým ze zvláště chráněných živočichů," oznámil Klemt. Chovatelé, jimž způsobil škodu zvláště chráněný živočich, mohou od roku 2002 žádat o odškodnění prostřednictvím nárokové dotace ministerstva financí. Musí ale předložit podrobnou dokumentaci o škodách, v případě ztrát způsobených vlky i zprávu veterináře a potvrzení místně příslušného orgánu na ochranu přírody a krajiny. Loni kraj za tyto škody vyplatil 340.534 korun.

Zpráva přichází v době, kdy ochranáři zveřejnili snímky dalších vlků na Broumovsku, kteří za dva roky zadávili desítky hospodářských zvířat, zejména ovcí.

Podle Klemta čeká na vyřízení dalších 13 žádostí o náhradu v celkové výši 210.000 korun. "Chovatel na vyřízení žádosti při předložení všech náležitostí a dokumentace čeká zhruba tři čtyři měsíce," uvedl Klemt.

V jedné ze tří posledně vyřízených žádostí šlo o škody způsobené vlkem v lokalitě Jestřebích hor, ve dvou dalších případech napáchala škody vydra říční. "Chovatelé byli z Rychnovska, Trutnovska a Hradecka," uvedl krajský radní Karel Klíma odpovědný za vodní hospodářství, životní prostředí a zemědělství.

Ochranáři tento týden zveřejnili nové záznamy vlků z fotopastí na Broumovsku, které zachytily letos v říjnu na několika místech letošní vlčata, nejvíce tři jedince. Je to důkaz, že se tyto šelmy u hranic s Polskem v severní části Královéhradeckého kraje úspěšně rozmnožují už druhou sezonu. Na Broumovsku se tak prý pohybuje minimálně pět vlků.

Podle CHKO Broumovsko bylo loni na Broumovsku nahlášeno 89 potvrzených případů zraněných a usmrcených ovcí, šest koz a osm telat a letos zatím 92 ovcí, tři telata a jalovice.

První novodobé trvalé výskyty vlků jsou na Broumovsku potvrzené od roku 2015. Poprvé vlky v oblasti zachytila fotopast loni v létě. Broumovští vlci pocházejí z Lužice z polsko-německého pomezí. Lužičtí vlci oproti karpatským, kteří se drží spíše v horách, dávají přednost mírně zvlněné krajině.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist