https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zeman-s-ministrem-brabcem-jednali-o-zakonu-o-narodnich-parcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman s ministrem Brabcem jednali o zákonu o národních parcích

15.2.2017 09:21 | PRAHA (ČTK)
I po schůzce je Zemanovi bližší senátní verze zákona, řekl Brabec. Prezident ji zřejmě přijde podpořit za týden do Poslanecké sněmovny.
I po schůzce je Zemanovi bližší senátní verze zákona, řekl Brabec. Prezident ji zřejmě přijde podpořit za týden do Poslanecké sněmovny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman včera přijal ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), tématem schůzky byl zákon o národních parcích. I po schůzce je Zemanovi bližší senátní verze zákona, řekl Brabec. Prezident ji zřejmě přijde podpořit za týden do Poslanecké sněmovny. Ministr by naopak chtěl, aby byl zákon přijat v podobě, v níž ji odsouhlasili členové dolní komory Parlamentu.
 

V senátní verzi je ochrana přírody v národních parcích na stejné úrovni jako udržitelný rozvoj samospráv nebo turistika. Podle Brabce je lepší sněmovní verze, kde se další účely parku podporují jenom v případě, že nejsou v rozporu s ochranou přírody. "Dokázal jsem mu argumentovat, proč poslaneckou verzi považuji za zásadní. Senátní verze by byla opravdu velmi komplikující až zničující pro národní parky - zaváděla by výrazný právní chaos," dodal ministr po jednání se Zemanem.

Ministr nehodlá zákon stahovat z jednání Sněmovny. Věří, že najde dostatek poslanců na podporu sněmovní verze i přes možný prezidentský apel na plénu Sněmovny. Prezident se podle Brabce nechal již dříve slyšet, že by poslaneckou verzi zákona vetoval.

Senátní verzi zkritizovali i ředitelé národních parků. Podle nich tento návrh pravidel pro všechny čtyři národní parky narušuje samotnou podstatu pojmu národní park a právní situaci v ochraně národních parků by vrátil o 30 let zpátky. O konečné podobě novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla fungování národních parků, bude Sněmovna hlasovat v úterý 21. února.

Senát chce v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Podle prezidenta senátní verze lépe chrání zájmy šumavských obcí.

Ministr tvrdí, že senátní norma obsahuje formální i věcné chyby. "Nastoluje to pojmy, které jsou velmi nejasné. V případě rozhodování o veřejném zájmu by to skončilo v nekonečných právních sporech. Když na rok a půl cizelovaný právní text na poslední chvíli navěsíte nějaký roub, tak to s tím stromkem nesroste," dodal.

Některé návrhy Senátu jsou podle Brabce přínosné, dokáže si představit následnou debatu po schválení novely. Mohlo by tak následně dojít k další revizi zákona. "V budoucnu bude příležitost, jak je tam dostat," uvedl ministr.

Pro sněmovní verzi se v minulých dnech vyslovila i platforma Vědci pro Šumavu. Výzvu platformy poslancům, aby při hlasování podpořili sněmovní verzi, podepsaly stovky českých vědců a zástupců vysokých škol, několik vědeckých ústavů a odborných společností i čtveřice bývalých ministrů životního prostředí. Ke kritikům senátních úprav se připojil i poradní odbor pro životní prostředí Českobratrské církve evangelické. Senátní změny novely znepokojily i vědce z Učené společnosti. Pod petici za dobrý zákon o Šumavě se již dříve podepsalo skoro 63.000 lidí.

O dnešní setkání požádal ministr Brabec. "Pan prezident mi dal hodně času, seděli jsme tam hodinu a půl, velmi si toho vážím," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

16.2.2017 14:49
Toho Brabce by už neměli k ničemu pouštět, protože člověk který prohlašuje že v Praze je smog z dopravy a v MS kraji z "kotlíků" (tam zřejmě lezou po stromech), nebo prohlašovat že vodní blahobyt v ČR skončil....., tak ten to zřejmě nemá v hlavě v pořádku, nebo je prolobovaný, nebo neví o čem mluví a to by byla ta nejhorší varianta..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist