https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zirafa-se-dostala-na-seznam-ohrozenych-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žirafa se dostala na seznam ohrožených zvířat

9.12.2016 07:32 | PRAHA (ČTK)
V roce 1985 bylo na světě asi 151.000 až 163.000 žiraf, v loňském roce jich však podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody bylo už jen 97.562.
V roce 1985 bylo na světě asi 151.000 až 163.000 žiraf, v loňském roce jich však podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody bylo už jen 97.562.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ivan Mikšík / www.natureblink.com
Žirafám hrozí podle biologů vyhynutí. Vzhledem k tomu, že populace žiraf v posledních třiceti letech klesla o 40 procent, umístili je vědci na oficiální seznam ohrožených zvířat, informovala agentura AP.
 

V roce 1985 bylo na světě asi 151.000 až 163.000 žiraf, v loňském roce jich však podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN) bylo už jen 97.562. Ocitly se tak v kategorii "zranitelných" druhů.

IUCN ve středu zvýšila stupeň ohrožení u 35 druhů a snížila ho u sedmi druhů, které se nacházely v nejohroženější kategorii. Žirafa je jediným savcem, jehož stupeň byl letos změněn.

"Všichni si myslí, že žirafy jsou všude, ale nejsou," řekl zástupce IUCN Julian Fennessy. Upozornil na to, že ačkoli má mnoho lidí obavy z vyhynutí slonů, na světě jich je oproti žirafám čtyřnásobek. Podle něj žirafám hrozí, že vyhynou bez povšimnutí.

Podobný názor zastává i biolog z americké Dukeovy univerzity Stuart Pimms. Většina lidí se podle něj domnívá, že žirafy nic neohrožuje, protože jsou zvyklí je vidět v zoologických zahradách. Podle Pimmse by se za ohrožené mělo označit mnohem víc druhů.

Podle Fennessyho za poklesem počtu žiraf stojí úbytek jejich přírodního prostředí, nemoci a útoky lovců. Z přírodního prostředí žirafy vytlačují lidé, což se děje především ve střední a východní Africe, kde populace žiraf výrazně klesá. Naopak na jihu Afriky počet žiraf prý vzrostl.

Podle IUCN už 860 druhů rostlin a živočichů vymřelo a 68 druhů živočichů už nežije ve volné přírodě. Více než 1300 druhů je v ohrožení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist