https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/bse-jist-se-ma-v-klidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miroslav Förstl: BSE - Jíst se má v klidu

2.3.2001
Jíst se má v klidu. Ale co si při tom mám myslet o šílených kravách mi nikdo neporadí. Tak třeba takhle. Krávy se v celé Evropě stejně vyšetří, ty nemocné se utratí, spálí, u nás BSE (bovinní spongiformní encefalopatie, nemoc šílených krav) prostě není a naše zpracování naší masokostní moučky při 133 stupňů C je přece zcela bezpečné - říkali to i v televizi! A na dovoz masa i oné podezřelé "západní" moučky nebyly valuty. Ale protože jsem chytrý, znáte naše zemědělce, pro jistotu vynechám hovězí vůbec (stejně mám raději vepřové a kuře) ... a raději už o tom nebudu vůbec nic číst. A nechci ani už nic slyšet. Jsem v klidu, jsem za vodou!
 
Nebo je to taky všechno trochu jinak? Složitější? Tak především nemocné priony (úplně malinkatá bílovina, podle současných názorů původce nemoci) jsou u šílených krav asi všude! Vtip není v tom, že by byly jen v mozku, míše, slezině, brzlíku, střevě, tam jich je jen nejvíce, ale jsou i v lymfatických orgánech, tedy i v uzlinách a ty jsou přece v celém těle, tedy i ve svalech, v libovém mase! A kdo někdy viděl na jatkách rozříznutí páteře si o kontaminaci (nakažení) ostatního " bezpečného" masa míchou také udělá svoji představu. Priony jsou i v leukocytech (bílé krvinky), musí být tedy v malém množství i v mléce. A s tou teplotou při zpracování je to taky trochu složitější. Ona totiž teplota do 300 stupňů C jen snižuje množství prionů, není v žádném případě pravda, že je všechny zničí!

Čekáte-li teď happy end, čekáte marně. Nelze totiž uvařit zcela bezpečnou krmi. Nelze ani bagatelizovat. Dnes už nelze vést diskusi, kde priony v mase jsou a kde ne, ale kde jich je kolik, přičemž korelaci mezi jejich pozřeným množstvím a vznikem onemocnění přeneseného z BSE-nemocných krav na člověka (tzv. nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy nemoci) dnes ještě neznáme. Samotnou nemoc sice umíme u krav i člověka rozpoznat (léčba bohužel neexistuje), ale se skrytou nákazou je to podstatně horší - jsou naše chystané testy opravdu dostatečně citlivé?

To jsem se vám nějak vylekal, ale já tady jasně říkal, že nebudu jíst hovězí! Jen teď vlastně nevím jak je to s tím masem a mlékem. A želatinou (gumoví medvídci, bonbóny, ale i krásně barevné tobolky léků...). S veškerou uzeninou - ono se totiž pod názvy masový separát, gel, emulgátor, dochucovadlo, masový výtažek a já nevím co ještě schová skutečně v naší mastné výrobě kde co!? A jestlipak víte co všechno je v uzenině, párcích, salámech a všech těch dobrůtkách? Co farmacie (vstupy hovězího původu má až 80 % jejích produktů) a co kosmetika? Tak a je to tady, už mi nějak nechutná a jako vegetarián bych umřel, v tom mám už léta zcela jasno.

Já opravdu nevím co dál s tím mým jídlem, ale co vím určitě je, že chci aby ze mě v médiích zase jen někdo nedělal troubu, aby mě neříkal polopravdy a nechlácholil mě. Chci všechny dostupné informace a mám na ně právo. Dobrou chuť.


reklama

 
Miroslav Förstl
Autor je lékař - mikrobiolog.
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist