https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/reakce-na-clanek-quotzvysi-se-tezba-v-ceskem-krasuquot-v-ekolistu-52000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ing. Ivan Sommer: Reakce na článek "Zvýší se těžba v Českém krasu?" v EkoListu 5/2000

17.6.2000
V EkoListu 5/2000 byl zveřejněn článek "Zvýší se těžba v Českém krasu?", který se z velké části zabývá těžbou ve Velkolomu Čertovy schody - západ. Firma prý zažádala rozšíření dobývacího prostoru a těžba se má radikálně zvýšit. K dokumentaci dle zákona 244/Sb. o vlivu na životní prostředí M. Štingl z Dětí Země říká: "Ta dokumentace je nedostatečně zpracována, chybí například biologický průzkum".
 
Ve skutečnosti je situace podstatně jiná, protože lom byl již téměř vytěžen. Záměrem těžaře je dotěžit zbylou zásobu vápence, těžbu ukončit, lom biologicky rekultivovat a posléze navrátit přírodě. Ostatně ve vyjádřeních státního orgánu ochrany přírody - Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český kras se potvrzuje, že se bude těžit jen ve III. zóně, nedojde k rozšíření plochy lomu a v konečné fázi po biologické rekultivaci se zmenší roztěžená plocha lomů společnosti Velkolom Čertovy schody o jednu třetinu.

Co se týče názoru odborné a laické veřejnosti, souhlasně se k dokumentaci a záměru těžaře vyjádřily například referáty regionálního rozvoje, dopravy a životního prostředí Okresního úřadu v Berouně, Okresní hygienická stanice Beroun - okresní hygienik, Obvodní báňský úřad v Kladně, Česká inspekce životního prostředí (oddělení ochrany ovzduší, oddělení, odpadového hospodářství, oddělení ochrany přírody, odděleny ochrany lesa), Správa CHKO Český kras, Obecní úřad Tmaň i Obecní úřad Suchomasty.

Je ovšem otázkou, zda lze vůbec vést odbornou diskusi. Po doplnění dokumentace ve smyslu žádosti ministerstva životního prostředí se ve zprávě Dětí Země, kterou připravil M. Štingl, konstatuje: "Velkolom Čertovy schody, a.s. byl konečně schopen dodat vyhovující studii EIA". A nyní M. Štingl namítá, že dokumentace je nedostatečná a neuznává ani kvalifikovanost ministerských úředníků, po jejichž zásahu dokumentace nemohla být přece nedostatečná a neúplná.

Ostatně soudím, že přes obstrukce Dětí Země bude Velkolom Čertovy schody - západ navrácen přírodě.


reklama

 
Ing. Ivan Sommer
Autor je zaměstnancem firmy Ekoaudit s.r.o.
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist