http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody?zahrada-a-zemedelstvi=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Co má menší uhlíkovou stopu, kupovaný sendvič, nebo ten doma dělaný? Britská vědkyně zná odpověď

27.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Benson Kalahar / FlickrZ pohledu uhlíkové stopy jsou na tom nejlépe jednoduché doma dělané sendviče se šunkou a sýrem. Podle vědců z Manchesterské univerzity mají doma dělané sendviče o polovinu menší uhlíkovou stopu než sendviče vyráběné průmyslově. více
PR článek
Sázíme, kácíme, ošetřujeme - program NET4GAS Blíž přírodě podporuje Český svaz ochránců přírody také v praktické ochraně přírody

Program NET4GAS Blíž přírodě je známý zejména díky podpoře zpřístupňování zajímavých přírodních lokalit veřejnosti – budování naučných stezek, pozorovatelen a další infrastruktury. Spolu s Českým svazem ochránců přírody tak zve veřejnost do přírody, a to zábavnou i poučnou formou. Program však podporuje i konkrétní opatření zaměřené na praktickou ochranu přírody a krajiny. Loni realizované projekty jsou pěkným průřezem toho, čeho ochránci přírody (často ve svém volném čase) díky programu dosáhli. více

Na česká pole se vrací zapomenuté paběrkování. Loni se díky němu zachránily 4 tuny potravin

22.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Zachraň jídloV dnešní zemědělské velkoprodukci na to není kdy. Na paběrkování. Kdo by taky sbíral, co zůstaly po sklizni zůstalo na poli či v sadu jako podměrečné nebo zapomenuté. Lidem z iniciativy Zachraň jídlo ale přišlo škoda nechat tolik potravin nevyužitých a od roku 2015 paběrkují. více

Vánoční stromek nemusíte kupovat, můžete si ho půjčit. Ale až za rok

12.12.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Ricardo Giaviti / FlickrMyšlenka je jednoduchá. Místo toho, abyste si domů kupovali uříznutý vánoční stromek, který po svátcích musíte vyhodit, stromek si půjčíte. Stromek je živý a po svátcích si jej majitel odveze. Nemusíte nic vyhazovat. Jenže letos už je na půjčení pozdě: všechny stromky jsou již zamluvené. Tedy, v době psaní tohoto článku zbývalo šest posledních stromků. více

Pražané si mohou koupit vánoční jedličky a na jaře je vrátit do lesa Aktualizováno

15.11.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Lesy hl. m. PrahyDnes začal prodej speciálních vánočních jedliček v květináčích, které vypěstovaly Lesy hl. m. Prahy. Pražanům se tak nabízí možnost zvolit si vánoční stromek, který po Vánocích nečeká smutný osud u kontejnerů nebo na skládce. Lesníci připravili celkem 250 jedliček, které bude možné na jaře vysadit buď na zahradu, anebo přímo do lesa mezi ostatní stromy. Společné vysazování bývalých vánočních jedliček Lesy hl. m. Prahy plánují na 7. dubna 2018 v Kunratickém lese. více

Kompostér roku je vyrobený z ručně zaplétaných lískových prutů

14.11.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Jindřich Hrbáč / Miss Kompost 2017Titul Miss Kompost 2017 získal Jindřich Hrbáč za kompostér z ručně zaplétaných lískových prutů. Inspiroval se na Pinterestu. "Výroba kompostéru byla celkem dlouhá, ale vyzkoušel jsem si, že technika proplétaných lískových prutů je fakt estetický skvost zahrady," říká Hrbáč. Soutěž Miss Kompost pořádá organizace Ekodomov. více

Kaskádové zahrady a interiérové rostlinné fasády. Pusťte si zeleň do práce Fotogalerie

18.9.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Kaskádová zahrada IPS - VZZelená barva uklidňuje, dopomáhá zaměstnancům k vyšší výkonnosti a živoucí rostliny, potřebující péči, nás léčí z pocitu marnosti. Současný moderní trend směřuje k tomu, aby se pracovní prostory kanceláří, open-space administrativních robotáren a zasedaček zbavily svého sterilního pláště a zahalily se příkrovem zeleně. Důvody pro takový krok nejsou jen estetické. Vertikální interiérové zahrady, nebo jejich pokročilejší dimenze - kaskádové zahrady - výrazně zvyšují kvalitu života lidí. A vzhledem k tomu, kolik hodin pracovního času řada z nás tráví uvnitř budov, je to rozhodně krok správným směrem. Kontakt s přírodou nám totiž niterně schází a jeho deficit má na naše zdraví negativní dopady. více

Rohlik.cz rozšiřuje nabídku "ošklivé" zeleniny. Je výhradně od českých pěstitelů

16.8.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
foto: Rohlik.czOnline supermarket Rohlik.cz rozšiřuje nabídku „ošklivé“ zeleniny. Zákazníci mohou od začátku tohoto týdne za zvýhodněnou cenu nakupovat zeleninu, která neodpovídá estetickým nárokům řetězců kvůli nestandardnímu zbarvení, velikosti či tvaru. Rohlik.cz tak bojuje proti plýtvání potravinami, také chce podpořit české pěstitele. Všechna zelenina pochází výhradně z tuzemských polí. Ošklivou zeleninu začali nabízet Rohlik.cz a Penny poprvé loni. více

V létě je časté sekání a zalévání trávníků nerozum. Tolik nesekejte a nebudete muset tolik zalévat

15.8.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: PIVISO / FlickrChlubit se v parném létě svěže zeleným trávníkem s elegantním zástřihem je podobné, jako dávat na odiv spotřebu svého pětiválce. Prezentujete tím svou ochotu plýtvat pro všechny stejně omezeným zdrojem, a to jen pro vlastní požitek. Dlouhé období sucha přitom nemusí váš trávník nutně zničit. Stačí jen změnit způsob, jakým se o něj budete starat. Omezit zálivku a sekání. více

MŽP varuje pěstitele: Pozor na geneticky modifikované petúnie. Jsou nelegální

20.7.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Ministerstvo životního prostředíPodle nejnovějších výsledků kontrol v zemích EU nejsou geneticky modifikovány jen oranžové petúnie, o čemž ministerstvo životního prostředí informovalo začátkem června, ale i vícebarevné. Ministerstvo životního prostředí proto apeluje na šlechtitele a pěstitele, aby si včas prověřili semena a řízky svých petúnií, které použijí pro příští sezónu, zda neobsahují genetickou modifikaci. K dispozici je aktualizovaný seznam s obchodními názvy odrůd, u kterých byla v různých členských státech EU k dnešnímu datu potvrzena přítomnost genetické modifikace. více

Zachraň jídlo chystá akci Jam session. Tisíc skleniček džemu z ovoce, které by přišlo vniveč

11.7.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Maja Dumat / FlickrIniciativa Zachraň jídlo uspořádá v neděli 16. července Jam session. Podobně jako na happeningu Křivá polévka využije tři velké hrnce a uvaří 1000 skleniček džemu z ovoce, které by jinak přišlo vniveč. Džem bude pro příchozí zdarma. Akce začne od 14.00 hodin v Tiskárně na vzduchu v pražské Stromovce. více
1 | 2 | 3 | 4 | .. | 15 | »
reklama



Blíž přírodě

 

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist