http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/zizaly-vynesou-odpadky-za-vas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Žížaly vynesou odpadky za vás

2.12.1999 12:42 | PRAHA (EkoList)
Pokud nevíte, co dělat s odpadem v kuchyni a nechce se vám neustále vynášet odpadkový koš, inspirujte se naším návodem na výrobu žížalového kompostu.
 

Pomocí žížal se dá recyklovat veškerý organický odpad z kuchyně. Pro tento účel jsou nejvhodnější žížaly hnojní (Eisenia foetida), které jsou u nás známé jako kalifornské žížaly. Lze využít i různé tropické druhy, jako například velmi žravou Eudrilus euganie, které mají původ v západní Africe. Optimální teplota pro chov těchto druhů žížal se pohybuje mezi 18 až 25 oC, pokles teploty pod 10 oC nepřežijí. Prostředí domácnosti je pro ni tedy velmi optimální. Žížaly hnojní lze získat z koňského nebo hovězího hnoje, nebo je může dodat specializovaná firma (např. Ekovermes). Druhou výhodou těchto žížal je samoregulace jejich počtu. Mají-li dostatek potravy, množí se rychle, při nedostatku se množit přestávají. Potřebné množství žížal záleží na objemu kuchyňského odpadu. Pokud se pohybuje kolem 0,25 kg denně, je potřeba asi 0,5 kg žížal.

Jelikož žížaly nemají rády světlo a sucho umístíme je do bedny z pevného a neprůhledného materiálu s přiléhavým víkem, s provzdušňovacími otvory na stěnách nebo i ve víku a s drenážními otvory ve dně pro odtok přebytečné vlhkosti. Pro provzdušnění je velmi důležitý vodorovný povrch nádoby. Její rozměry by měly být přibližně v poměru 1:2:3. Do bedny dáme podestýlku, která slouží jako bydliště pro žížaly a udržuje potřebnou vlhkost. Lze použít hlínu, rašelinu, staré listí, trávu slámu, hobliny nebo navlhčený roztrhaný novinový či počítačový papír. Povrch substrátu přikryjeme navlhčeným filtračním papírem nebo látkou, aby byla udržována vlhkost, na kterou jsou žížaly velmi citlivé. Nádobu se žížalami umístíme na chodbu, do kanceláře, garáže, dílny nebo kuchyně, a pokud nemrzne, je vhodným místem i balkon. Pod nádobu je vhodné dát misku na zachytávání vlhkosti.

Žížaly krmíme kuchyňskými zbytky, které zahrabáváme střídavě na různá místa do podestýlky. Zbytky musí být vždy zakryté, aby nezačaly zapáchat nebo plesnivět. Pro žížaly jsou vhodné slupky a zbytky ovoce i zeleniny, zbytky chleba a pečiva, vyluhovaný čaj i v sáčcích, káva včetně papírových filtrů, vaječné skořápky, nejlépe rozdrcené. Nevhodnou potravou je maso, kosti, ryby, mlékárenské výrobky a mastná jídla.

Tvorba humusu pomocí žížal trvá přibližně 3 až 4 měsíce. Humus má pak tmavě hnědou až černou barvu. Chceme li jej použít, nahrneme jej na jednu stranu nádoby a na druhou začneme dávat nový kuchyňský odpad. Žížaly si postupně přelezou do nové potravy a hotový humus lze z nádoby vybrat a použít na přesazování květin, pěstování sazeniček a na přihnojování své domácí zahrádky.

Podle materiálu Ekologické poradny Rosa.

Lucie Domonkošová
tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama



Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist