https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/odpady-z-potravin-vubec-nemusi-vznikat-tvrdi-dodavatel-predchystanych-surovin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpady z potravin vůbec nemusí vznikat, tvrdí dodavatel předchystaných surovin

27.11.2017 08:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Každá věc má svého kupce. Nezáleží ani tak na kvalitě, jako na množství.
Každá věc má svého kupce. Nezáleží ani tak na kvalitě, jako na množství.
Trend, který se prosadil ve Spojených státech amerických, nyní zvolna dobývá britský trh. Dodavatelé surovin při něm k výrobě jídla sází na plně bezodpadový provoz. Zhodnotit prý dokáží každý gram a zákazník dostanete jen "čisté zboží“. O podrobnostech píše například Independent.
 

„Říkejte si, co chcete, ale i odřezek ze stopkové části mrkve, nebo odkrojená část cukety, je pořád jídlem,“ říká Thomas McQuillan, šéfmanažer oddělení udržitelnosti v americké společnosti Baldor. Přesto jeho další věta zní poněkud odvážně. Tvrdí totiž, že „každé zboží má svého kupce, a často není důležitá jeho kvalita jako množství suroviny.“ Zvlášť když zvážíme, že společnost Baldor se ve Státech vždy zaměřovala na dovoz surovin pro luxusní gastronomii. Je libo sehnat na váš raut kaviár, krevety nebo čerstvého tuňáka? Pak je to prý práce pro jeho společnost. Jak ale souvisí „kuchyňský odpad“ a draze placené pochoutky?

Baldor totiž našla při jejich zpracování střední cestu, která jim umožňuje neprodukovat prakticky žádný organický odpad. Jak? S postupem let totiž expandovala i do jiných oblastí. Začala lidem dodávat předchystanou zeleninu a ovoce. Slovo „předchystané“ značí, že třeba brambory jsou zbaveny slupek a jahody nemají na svém konci zelené lístky stopek. „Lidé tedy od nás dostanou plně zhodnotitelnou čerstvou surovinu pro vlastní výrobu pokrmů. Během její úpravy tak neprodukují žádné odpady. Bez skořápek, slupek a odřezků, pouze materiál určený ke zpracování a konzumaci,“ říká McQuillan.

Stačí si jen představit, kolik „odpadu“ vyprodukujete, když si doma připravujete kořenovou zeleninu na kuřecí vývar. Není ho moc, vlastně jen hrst slupek, odřezků, stopek a natě. Ale každá hrst se počítá, a pokud nemáte doma kompostér, většinou nakonec skončí v odpadkovém koši.

„Cesta na skládku by ale rozhodně neměla být alternativou pro žádné jídlo, z žádného důvodu,“ dodává McQuillan. „I ty zbytky totiž mají svou cenu. Pro jednotlivce možná ne, hrstička odpadu ani nestojí za námahu, ale když ho máte každý den plný vagón?“ A to je vlastně podstata „kouzla“ společnosti Baldor.

Tím, že lidem dodávají dokonale předchystané a bezodpadkové suroviny k výrobě pokrmů, sami disponují tunami „sekundární suroviny“. Co s ní? Lisují ovocné šťávy, vyrábí džusy, kvasí mošty. A cokoliv, co by skutečně stálo stranou dalšího zpracování, se mění na kompost. Baldor navázal spolupráci s desítkami dalších zpracovatelů, pro které má jejich „odpad“ solidní cenu. „Podstatné je, že dodavatel suroviny, stejně jako koncový uživatel, nemá v tomto případě co do činění s odpadem. Zhodnoceno je tu naprosto vše,“ uzavírá McQuillan.

Bezodpadový projekt společnosti Baldor se s úspěchem prosadil ve velkých amerických městech, kde je „nahuštěná“ klientela. Díky investici ze zisků z prodeje „luxusních“ komodit navíc efektivně zainvestoval do systému vratných boxů, ve kterých čerstvé zboží zákazníkům dodává. Baldor se musel dlouho potýkat s administrativně-byrokratickými překážkami a hygienickými nařízeními, ale po jejich překonání si už rozhodně na dobrý byznys stěžovat nemůže. Dobré příklady táhnou, a proto na úspěch společnosti Baldor v Londýně svým způsobem navázala Elysia Catering.

Ta se zaměřuje na systematickou propagaci a prodej výrobků podnikatelů, kteří zpracovávají „odpadní suroviny“ (přebytky a kazové zboží z běžné potravinářské produkce) a znovu přitom produkují velmi kvalitní potraviny. Elisia Catering vám tedy může dodat pochutiny od Rubies in the Rubble, kteří od roku 2011 zpracovávají tvarově neoptimální zeleninu do chutných čatní a vegetariánských omáček. ChicP zase vyrábí z takové zeleniny ochucený hummus, EasyBean zpracovává cizrnovou mouku, NomNom Chocolate „oživuje“ termálně deformovanou čokoládu, a ToustALE vyrábí pivo z chleba, který v 25 % své celoroční produkce končí v Británii jako neprodaný odpad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist