Iuridicum Remedium, z. s.: Avízo: Krajský soud v Ústí nad Labem projedná 9. 6. návrh na obnovu řízení ve věci Aleše Provazníka, odsouzeného v roce 2003 za vraždu. Nový znalecký posudek ukazuje na možná vážná pochybení při analýze DNA, která byla stěžejním důkazem

7. června 2016 | Iuridicum Remedium, z. s.
Autor: Jan Vobořil, tel: 728937902
Krajský soud v Ústí nad Labem projedná ve čtvrtek 9. 6. 2016 od 10:00 návrh na obnovu řízení ve věci pana Aleše Provazníka, který byl v roce 2003 odsouzen za vraždu. V rámci obhajoby zajištěné bezplatně nevládní organizací Iuridicum Remedium byl zpracován nový znalecký posudek, který ukazuje na závažné nedostatky a nepravděpodobné výsledky odborných vyjádřeních z oboru genetiky, která byla stěžejním důkazem vedoucím k odsouzení.

Případ Aleše Provazníka byl zařazen do projektu Nevina, který rozvíjí nevládní organizace Iuridicum Remedium. Projekt vychází z obdobných projektů v USA, jejichž cílem je náprava justičních omylů zejména s pomocí nových metod, typicky právě pomocí analýz DNA.

Další aktivitou v rámci tohoto projektu je pražská konference European Innocence Network, která se koná pod záštitou poslance Daniela Korteho v Poslanecké sněmovně PČR dne 16. 6. 2016, a kterou IuRe spoluorganizuje. Mezinárodní konference s účastí zástupců z 16 evropských i mimoevropských států se zaměří na rizika justičních omylů a jejich nápravy, jakož i na konkrétní případy, kterými se jednotlivé národní Innocence projekty zabývaly. Veškeré informace, program a bezplatná registrace na konferenci jsou možné na www.nevina.cz.
Jan Vobořil, tel: 728937902 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.