Strana zelených: Cabrnochová (SZ): Kožešinové farmy jsou novodobé mučírny

3. března 2016 | Strana zelených
Autor: Jan Žáček
Ve středu 3. 3. 2016 se v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uskutečnila společná tisková konference senátorů a poslanců k návrhu změny zákona, který má zakázat tzv. kožešinové farmy.

„Kožešinové farmy jsou novodobé mučírny a koncentrační tábory, kde zvířata žijí ve tmě a stísněných podmínkách, jsou zabíjena jen kvůli své kůži pomocí elektrického proudu a výfukových plynů. Máme rok 2016, žijeme v Evropě a považujeme se za vyspělou civilizaci. Proto se už konečně začněme chovat ke zvířatům jako lidé, a ne jako primitivové. Přírodní kožich dnes není prostředkem k přežití v drsné přírodě během zimy, ale pouze důkazem společenského postavení jeho majitele,“ říká senátorka Ivana Cabrnochová (SZ).

Senátorka Ivana Cabrnochová s Petrem Gawlasem připravovala ve spolupráci s organizací Svoboda zvířat vlastní návrh zákona, který by zakázal provoz kožešinových farem. V prosinci 2015 představili průzkum veřejného mínění, podle kterého významná většina občanů odmítá zneužívání zvířat kvůli využívání jejich kožešiny. Nakonec se senátoři rozhodli spojit síly s poslanci a podpořili jejich návrh novely zákona. „Nakonec jsme se dohodli, že návrhy sjednotíme, abychom posílili naději na schválení této tolik potřebné zákonné normy,“ zdůraznila dnes na tiskové konferenci senátorka Cabrnochová.

„Upřímně by mě nikdy dříve nenapadlo, že se podaří dohodnout spolupráce na tomto tématu napříč politickým spektrem, navíc i napříč komorami parlamentu. A to je pro mě dobrá zpráva. Držím zákonu o zákazu kožešinových farem palce a prosím všechny poslance a senátory o jeho podporu,“ uvedla Ivana Cabrnochová ze Strany zelených.

Bližší informace o průzkumu veřejného mínění, kde většina dotázaných odmítla kožešinové farmy, najdete na webu Svoboda zvířat (www.svobodazvirat.cz).
Jan Žáček tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.