České dráhy: ČD Lounge Českých drah v novém. V Brně bude patřit Jiřímu Boudovi – českému grafikovi a ilustrátorovi

24. listopadu 2016 | České dráhy
Staviteli železnic Janu Pernerovi, Siru Nicholasi Wintonovi nebo právě českému grafikovi a železničnímu dokumentaristovi Jiřímu Boudovi – těm všem a dalším se národní dopravce rozhodl zasvětit salonky ČD Lounge na nádražích. Cestující si tak budou moci prohlédnout ukázky z díla významných osobností, při čekání si pak užijí i většího komfortu. České dráhy vylepšily v těchto moderních čekárnách dětské koutky, k dispozici budou nabíjecí panely nebo drobné občerstvení.

České dráhy otevřely síť šestice VIP čekáren ČD Lounge už před jedenácti lety. Zákazníci si v nich mohou před cestou odpočinout, nebo se občerstvit. Dříve byly tyto salonky primárně určeny cestujícím vlaků SC Pendolino, nicméně národní dopravce zareagoval na poptávku a dveře těchto čekáren otevřel i lidem cestujícím v dalších vlacích vyšší kvality. Oddělená a moderní čekárna nenabízí cestujícím jen klid a pohodu, ale přidává i bezplatný přístup k internetu pomocí technologie Wi-Fi, dětský koutek, elektrické zásuvky a ve většině i toaletu a přebalovací pult. Všechny ČD Lounge jsou navíc klimatizované, samozřejmostí jsou hodiny, obrazovky s časy odjezdů a pravidelný či stálý dozor zaměstnanců ČD.

„Chtěli jsme, aby ČD Lounge nabízela zákazníkům kromě pohodlí při čekání na vlak i něco navíc. S rozšiřující se klientelou jsme chtěli změnit i design celého prostoru. Vybrali jsme proto osobnosti spjaté s železnicí, nebo regionem. Grafik a ilustrátor Jiří Bouda, kterému bude patřit prostor pro cestující tady v Brně, byl předsedou skupiny pro studium a dokumentaci železniční historie a významným způsobem se podílel na spolupráci právě s Technickým muzeem v Brně, ale i Praze a dalších městech,“ vysvětluje krok národního dopravce Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah zodpovědný za osobní dopravu.

Po Brně bude následovat otevření zrenovované ČD Lounge na hlavních nádražích v Praze a v Pardubicích. V Praze si zákazníci připomenou památku Sira Nicholase Wintona, pardubický salonek bude patřit staviteli železničních tratí Janu Pernerovi. Jakým osobnostem zasvětí další VIP čekárny v Ostravě a Olomouci, České dráhy ještě jednají.

Kdo byl Jiří Bouda

Narodil se do umělecké rodiny malíře a ilustrátora Cyrila Boudy a již od mládí projevoval talent ke kreslení. Vystudoval Státní grafickou školu a po jejím ukončení byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, do ateliéru prof. Karla Svolinského. Technika a hromadná doprava, zejména železniční, se staly hlavním námětem jeho obrazů, ilustrací, grafik a exlibris. Svým cyklem šesti panoramatických pohledů na dnes již zaniklé nádraží Praha-Těšnov zdokumentoval podobu této novorenesanční stavby pro příští generace. Na svých obrazech a kresbách zachytil také mnoho vedut českých i moravských měst. Další uměleckou oblastí jeho díla je tvorba poštovních známek a barevných litografií z cest po českých zemích i v zahraniční.

Kniha „Jiří Bouda – život a dílo“ – autor Ludvík Losos

V polovině listopadu vydalo pražské nakladatelství Nadatur ojedinělou exkluzivní publikaci o životě a díle Jiřího Boudy – umělce bytostně spjatého s železnicí. Ale nejen s ní. Boudův dlouholetý kolega Ludvík Losos, za přispění celé řady dalších přátel, rozčlenil knihu do životopisné části, která je doplněna celou řadou neznámých fotografií z umělcova života. Druhá část se naopak věnuje samotnému dílu. Zde jsou k dispozici nejen mistrovy školní a rané práce, ale i volná tvorba nebo tématické soubory, kam patří například pražské mosty či parní lokomotivy ČSD. Neschází ani návrhy známek, plakátů či vlastnoručně vyrobené modely pražské veřejné hromadné dopravy.

Kdo může využít služeb ČD Lounge
* cestující s platnou jízdenkou pro 1. třídu,
* cestující s platnou jízdenkou pro 2. třídu společně s místenkou pro vlak vyšší kvality (railjet, SuperCity, EC, IC, EN, Ex, Rx) nebo místenkou SC či railjet business nebo lůžkovým či lehátkovým příplatkem pro vlak vyšší kvality,
* cestující se zákaznickou aplikací IN 100 nebo IN Business na In Kartě,
* cestující s dětmi do 10 let,
* těhotné ženy,
* cestující s platným průkazem ZTP nebo ZTP/P.

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.