http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/co-vi-o-plytvani-jidlem-mlada-generace-zachran-jidlo-provedlo-pilotni-projekt-na-skolach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Tiskové zprávy

Zachraň jídlo: Co ví o plýtvání jídlem mladá generace? Zachraň jídlo provedlo pilotní projekt na školách

15. června 2017 | Zachraň jídlo
Autor: Anna Strejcová
Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt iniciativy Zachraň jídlo, který se týká plýtvání potravinami. Žáci ve věku 13 - 15 let monitorovali, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni, za úkol dostali vymyslet "záchranářský" recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují, nebo nafotit zajímavé tvary ovoce a zeleniny, na které narazili při nakupování.

“Jsem mile překvapená, že žáci o tuto tematiku měli velký zájem. Někteří studenti se rovnou chtěli přidat k naší iniciativě a ptali se, jakým způsobem nám mohou pomoct,” říká Veronika Kučerová z iniciativy Zachraň jídlo, která spolu s Davidem Hájkem pilotní projekt vymyslela. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze.

Podle Veroniky Kučerové má mnoho dětí zkušenosti s pěstováním zeleniny například na chalupách společně s rodiči či prarodiči. Obvykle mají z výpěstků zvláštních tvarů radost a vnímají přísná estetická kritéria supermarketů jako zbytečnost, která způsobuje nadměrné plýtvání jídlem.

“Děti byly z vyučovacích hodin nadšené. Dozvěděly se spoustu nových a praktických věcí (a já také). Dokonce za mnou poté přišla jedna ze žaček s nápadem, že by chtěla udělat ve škole projekt na lepší třídění odpadů. Hodiny měly vliv na postoje a hodnoty dětí, za což jsem opravdu ráda,” říká učitelka Petra Dufková z Gymnázia prof. Jana Patočky.

Tento pilotní projekt je první vlaštovkou, díky níž se Zachraň jídlo chce dozvědět informace o tom, jak vyhazování jídla vnímá mladá generace. Během hodin se diskutovalo a na závěr žáci vyplnili dotazník o svém chování. Informace o přístupu mladých lidí k vyhazování potravin zúročí Zachraň jídlo během podzimní soutěže zaměřené na věkovou skupinu 13 - 18 let, která vtipnou formou upozorní na problém vyhazování jídla na úrovni spotřebitelů.

V rámci pilotního projektu vznikla brožura Neplýtvej a yes, která nabízí informace a rady, jak se chovat zodpovědně k jídlu: například jak správně skladovat potraviny v lednici.

Podle výzkumů veřejného mínění se nejvíc k vyhazování jídla přiznávají mladí lidé mezi 18 – 29 lety, kteří podle statistik patří k největším „plýtvačům“. O chování teenagerů nemáme v tomto smyslu relevantní informace. Vzhledem k tomu, že jsou budoucími spotřebiteli, je ale vzdělávání o ekologických následcích plýtvání jídlem důležité.

Iniciativa Zachraň jídlo vznikla v roce 2013 a zabývá se efektivním využíváním jídla možnostmi, jak neplýtvat. Více na www.zachranjidlo.cz


Kontakty:

Veronika Kučerová, vedoucí pilotního vzdělávacího projektu, tel. 727 982 942, veronika.kucerova@zachranjidlo.cz

Anna Strejcová, PR a marketing, tel. 737 758 563, anna.strejcova@zachranjidlo.cz
Anna Strejcová tisknout poslat
 twitter
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist