Strana zelených: ČR může přijít o 7 mld. z EU – Přírodu můžeme za evropské peníze chránit, nebo ji za čínské betonovat

5. dubna 2016 | Strana zelených
Autor: Jan Žáček
„Zatímco čínská návštěva minulý týden sdělila, že vodní dopravu v ČR podpoří miliardovou investicí do výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe, Evropská komise právě sdělila, že vodní doprava v ČR může přijít o miliardy evropských dotací, protože vláda před měsícem nezařadila lokality na Labi mezi chráněná území. No takže: buď si můžeme za evropské peníze přírodu chránit, nebo ji za čínské betonovat,“ uvádí Matěj Stropnický, předseda SZ v reakci na zprávu, že ČR může přijít o sedm miliard Kč z peněz EU na vodní dopravu.

„Již před dvěma měsíci, jsme upozorňovali, že Česko nezařazením lokalit na Labi mezi chráněná území, nesplnění smluvní závazky k EU a přijde o část evropských dotací. Sedm miliard korun může být teprve začátek. Ustupovat snahám o splavnění Labe výstavbou jezů v době, kdy vody enormně ubývá a koryto řeky bývá velice často na minimálním stavu vody, považuji za další pochybení vlády premiéra Sobotky, podobné nedávnému rozhodnutí o prolomení těžebních limitů hnědého uhlí v Ústeckém kraji. Vláda musí lokality mezi chráněná území neprodleně zařadit,“ říká Daniel Pitek, člen předsednictva SZ a soukromý zemědělec z Ústeckého kraje.
Jan Žáček tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.