INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Dobrovolníci z celého světa se budou v Dýšině podílet na chodu obce

Od 21. srpna do 4. září se do Dýšiny na Plzeňsku sjede skupina mezinárodních dobrovolníkŮ, aby pomáhala s různými renovacemi a pořádáním kulturní akce. Mezinárodní dobrovolnický projekt (tzv. workcamp) je organizován ve spolupráci s neziskovou organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA).

Dobrovolníci pocházejí např. z Ekvádoru, Japonska či Turecka. Budou v obci pomáhat s úpravou místní zeleně, připravovat k provozu rekonstruovaná školní sociální zařízení či zajišťovat technickou pomoc při přípravě každoročního pivního festivalu. Je to už pojedenácté, co obec takto s dobrovolníky spolupracuje.

Kulturní výměna

Účastníci projektu se začátkem školního roku také setkají s žáky místní školy, aby jim prezentovali kulturní zvyky či zajímavosti z jejich zemí. Během pivních slavností se také setkají s místními občany, aby tak mohli navzájem sdílet něco ze svých kultur.

Organizace se dobrovolnictví věnuje čtvrt století

INEX-SDA, pod jehož záštitou budou dobrovolníci na místě pomáhat, je neziskovou organizací, která v oblasti dobrovolnictví působí již od roku 1991. „Zprostředkováváme dobrovolnické projekty po celém světě a pro zahraniční zájemce též organizujeme pobyty na území České republiky, jako je tento. Každým rokem vysíláme na krátkodobé či dlouhodobé projekty do zahraničí kolem 700 dobrovolníků a pro 400 zahraničních zajišťujeme program v ČR tak, aby pomáhali, kde je třeba a aby vyvíjenou činností přispěli nejen k dobré věci, ale obohatili i sebe samotné,“ představila INEX-SDA ředitelka Martina Ekrtová.

Kontaktní osoba na místě:
INEX-SDA, z. s.
David Janků, vedoucí workcampu
E-mail: davejanku@gmail.com
Web: www.inexsda.cz
Monika Urbášková tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.