MŽP ČR: EK schválila dálnici D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí za 9 miliard korun

20. června 2016 | MŽP ČR
Autor: Jana Taušová, tel: 267 122 944, 739 242 379
Díky novele zákona EIA, kterou v roce 2015 prosadila současná koaliční vláda, se v Česku podařilo zachránit přes 100 miliard korun na různé stavební projekty. Jen za velké dopravní projekty financované z OP Doprava 2007-2013 zásluhou této novely dosud ČR získala 35 miliard korun, když bylo ze strany EK aktuálně schváleno 14 z celkového počtu 22 velkých dopravních projektů.

Poslední projekt schválený Evropskou komisí je "Dálnice D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí". Jedná o největší projekt z Operačního programu Doprava I o celkovém příspěvku EU ve výši téměř 9 miliard korun. Bez přijetí novely zákona EIA by tohoto úspěchu nikdy nebylo dosaženo. Schvalování dalších projektů ze strany EK pokračuje.

Mimo to vláda minulý týden schválila další novelu zákona EIA z dílny Ministerstva životního prostředí. Ta má umožnit získání stavebního povolení u 10 klíčových projektů, bez toho aniž by u nich musel být opakován proces posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. EIA. Všechny tyto projekty mají vydané stanovisko EIA podle předvstupního zákona EIA z roku 1992, zároveň jsou ale pro Českou republiku natolik klíčovými stavbami, že pro ně vláda vyjednává výjimku z opakování procesu EIA v Evropské komisi. Všechny záměry jsou současně připravené tak, že po vydání stanoviska dle novely budou moci okamžitě vstoupit do procesu vedoucího k získání stavebního povolení.

Jak vznikl problém EIA, mýty a fakta: www.mzp.cz/cz/news_160505_EIA_myty_fakta
Jana Taušová, tel: 267 122 944, 739 242 379 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.