Lenka Pompová "> Hlásnice žije dobrovolnictvím - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Hlásnice žije dobrovolnictvím

15. srpna 2017 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Lenka Pompová, tel: 608606082 (v případě nemožnosti se dovolat též možno kontaktovat Marka Šurkalu – 776748203)

Na dva týdny od 20. 8. do 3. 9. se Hlásnice stane domovem pro desítku dobrovolníků. Sjedou se sem z celého světa, aby se podíleli na vybudování stezky, která propojí Hlásnici s okolím. Taiwan, Rusko, Španělsko, Itálie, Německo, Polsko a Česká republika. Z těchto zemí pochází dobrovolníci, kteří přijedou do Hlásnice v rámci mezinárodního dobrovolnického projektu, který probíhá pod záštitou INEX – Sdružení dobrovolných aktivit (INEX - SDA). Hlavním cílem projektu je začít s pracemi na stezce, která po dokončení propojí Hlásnici se sousedními vesnicemi a poslouží tak chodcům i cyklistům. Kromě toho se budou dobrovolníci podílet také na drobných renovacích v areálu komunitního domu, kde budou po dobu svého pobytu také bydlet. Po práci mohou využít rozsáhlého sportovního zázemí Hlásnice, prohlédnout si Šternberk a o víkendu je čekají výlety do Jeseníků, Olomouce nebo na hrad Sovinec. Nedílnou součástí mezinárodních dobrovolnických projektů, takzvaných workcampů, je také vzájemné poznávání cizích kultur, zvyklostí a kuchyně.

„V této souvislosti bychom chtěli pozvat veřejnost na posezení a debatu s dobrovolníky o využívání veřejných prostor v jejich zemích a mnohém dalším, která se uskuteční ve Šternberku na přelomu srpna a září. Přesné datum a místo bude včas upřesněno. Budete se moci se všemi seznámit, dozvědět se něco jak o zemích, odkud dobrovolníci pochází, tak o konceptu mezinárodního dobrovolnictví a jak se případně zapojit,“ říká Lenka Pompová, vedoucí projektu.

Nebude to poprvé, co Hlásnice pod vedením starosty Mariána Margholda přivítá zahraniční hosty. Svou premiéru si odbyla už letos v červu, kdy hostila keňské účastníky Fotbalu pro rozvoj – projektu, který využívá fotbal jakožto symbol tolerance a porozumění a zvyšuje povědomí o využití sportu pro sociální práci.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy, které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků.

Autor: Lenka Pompová