INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Hrad Rýzmburk budou opravovat dobrovolníci z celého světa

Hrad Rýzmburk se ve dnech 14. - 28. 8. 2016 stane dějištěm mezinárodního dobrovolnického projektu, tzv. workcampu. Dvoutýdenní akce, jejíž iniciátorem je město Osek, se letos koná na hradě úplně poprvé. Rýzmburk ležící poblíž Oseku město získalo teprve před třemi lety a chce památku, která je spíše zříceninou, uvést do lepšího stavu. Projekt je organizován ve spolupráci s neziskovou organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA).

Nejen práce...

Historický význam Rýzmburku je nepochybný: „Hrad byl založen již ve 13. století a rozloha zastavěné plochy byla původně větší, než je tomu u Karlštejna“, říká Ing. Benda, který se jako stavební inženýr místního úřadu o opravy stará. „Snažíme se hrad jako místní památku opravovat svépomocí, nicméně možnost workcampu, kdy mladí lidé přijedou a pomohou nám s tím, nás opravdu zaujala. Za jejich práci jim poskytneme stravu, ubytování, výklad o historii hradu a snad i nějaké zážitky. Provedeme je místním cisterciáckým klášterem a navíc, během konání workcampu, bude ve městě probíhat každoroční Osecká pouť, takže dobrovolníci budou moci okusit i historický řemeslný trh, divadelní představení nebo navštívit slavnostní poutní bohoslužby,“ pokračuje Benda.

Setkání s archeologem

Dobrovolníci, kteří přijedou i z Turecka, Ukrajiny, Číny, Polska nebo Španělska, se však historií budou zabývat především v souvislosti s opravovaným hradem. „O historii a původních dispozicích hradu uděláme pro skupinu přednášku, což pomůže i při práci, jejíž součástí bude obnova přístupové stezky, oprava a čištění hradního zdiva, ořez náletů, úklid hradního areálu nebo také prosívání výkopků,“ dodává Benda. K dispozici bude i archeolog, který pomůže identifikovat možné nálezy. Místní budou mít šanci se s mladými nadšenci setkat na již zmíněné Osecké pouti, ve městě nebo v okolí, kam se dobrovolníci po práci také vydají.

O INEX-SDA

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. Letos tedy slaví čtvrtstoletí existence. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo právě obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně sedm set českých dobrovolníků.

Kontaktní osoby na místě:
INEX-SDA, z. s.
Michal Zikmund / Sára Provazníková, vedoucí workcampu
Telefon: +420 732 112 299 / + 420 724 328 048
E-mail: michal.zikmund@seznam.cz / sarapro@seznam.cz
Web: www.inexsda.cz
Monika Urbášková tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.