Iuridicum Remedium, z. s.: IuRe pomohlo nevládním organizacím chránit data a efektivněji šířit informace

31. března 2016 | Iuridicum Remedium, z. s.
Autor: Jan Vobořil, tel: 728937902
V březnu končí projekt Zvyšování know-how nevládních organizací při sdílení, šíření a ochraně informací realizovaný nevládní organizací Iuridicum Remedium. Projekt podpořený grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů se zaměřil na práci s informacemi v nevládních organizacích. IuRe se soustředilo na dvě oblasti – ochranu osobních údajů a využívání veřejných licencí Creative Commons.

„Jsme rádi, že jsme mohli prakticky zužitkovat naše zkušenosti z tematických oblastí, kterým se dlouhodobě věnujeme v rámci našeho programu Lidská práva a technologie,“ uvádí výkonný ředitel IuRe Jan Vobořil. Celkem IuRe v Praze a Brně uspořádalo 10 workshopů pro nevládní organizace zaměřené na právní aspekty ochrany osobních údajů na ochranu dat v počítačových systémech a na využívání veřejných licencí Creative Commons, které nevládkám nabízí na jedné straně možnost využívat zdarma stovky milionů autorských děl, ať už jde o fotografie, grafiky, videa nebo texty, na druhé straně pak umožňují, aby naopak jejich autorské výstupy byly co nejefektivněji šířeny mezi veřejnost. „Pro velký zájem jsme překročili plán s workshopy téměř dvojnásobně. Workshopů se zúčastnilo zhruba 150 lidí z desítek neziskovek. Vedle workshopů jsme pak poskytovali i desítky individuálních advokátních a IT konzultací zaměřených na nastavení zpracování dat nebo práci s autorskými díly v konkrétních organizacích, vydali dvě informační příručky, nebo zajišťovali provoz dvou internetových poraden,“ uvedl Vobořil.

Současně se IuRe ale v rámci ročního projektu věnovalo i watchdogovým aktivitám v oblasti ochrany soukromí, upozornilo například na rizikové rozšiřování zdravotních registrů, na vágní právní úpravu dlužnických registrů, na problematickou databázi fotografií a automaticky rozpoznávaných SPZ spravovanou policií, na snahu policie rozšiřovat okruh údajů uchovávaných o elektronických komunikacích nebo nerespektování povinnosti mlčenlivosti poskytovatelů sociálních služeb ze strany policejních orgánů. Vedle toho jsme poskytovali desítky rozhovorů, vyjádření nebo stanovisek pro média k řadě dalších oblastí spojených s ochranou soukromí. Díky grantové podpoře jsme pak uskutečnili i 11. ročník vyhlášení Cen Velkého bratra pro největší slídily v našem soukromí.

„Pokud jde o oblast ochrany dat, tak největší zájem přišel logicky od organizací pracujících s klienty a jejich daty, zejména od poskytovatelů sociálních služeb. Naopak licence Creative Commons zajímaly nejširší spektrum organizací jako nástroj, jak efektivně šířit informace a na druhé straně legálně využívat autorská díla jiných bez nutnosti za ně platit. Vzhledem k zájmu o obě témata projektu, který nás mile překvapil, věříme, že jsme přispěli k zlepšení práce s informacemi v organizacích, které se do projektu zapojily,“ uvedl Vobořil.
Jan Vobořil, tel: 728937902 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.