Síť ekologických poraden STEP: Jak založit ekologickou poradnu? Poradí nový manuál

25. dubna 2016 | Síť ekologických poraden STEP
Autor: Renata Placková, tel: 737136911
Dnes vychází nový manuál Sítě ekologických poraden STEP Ekoporadenství. Manuál pro poradce a poradny. Metodika shrnuje praktické rady jak jednat s veřejností, jak nevyhořet při náročné práci s lidmi, evidovat dotazy nebo jak si pořídit legální a bezplatný software.

„Největší devízou ekoporaden je nezávislost a to, že lidé je považují za důvěryhodný zdroj informací. V ekoporadnách se navíc často setkávají se vstřícným jednáním a vysvětlováním problémů v souvislostech, což je například na úřadech spíše vzácné. Ekoporadci se navíc více soustředí na prevenci, vysvětlují proč je z pohledu životního prostředí lepší si kupříkladu vodu v petlahvi nekoupit, než vyhozenou láhev správně vytřídit. A preventivní ochrana životního prostředí je nejefektivnější, nejúčinnější a v konečném důsledku také nejlevnější.“ říká vedoucí ekoporadny Ekologického institutu Veronica Petr Ledvina, který se na vydání manuálu také podílel.

„V nové publikaci se soustředíme na metodiku práce, evidenci dotazů, principy nezávislosti, legislativní rámec, tedy informace určené především ekoporadcům. Přidali jsme také nové kapitoly a témata, která se týkají všech organizací působících v neziskovém sektoru: Etické získávání financí, správná a účinná propagace vlastní práce, prevence syndromu vyhoření nebo návod, jak a kde si pořídit legální software zcela zdarma. Některá témata zase přinesl nový občanský zákoník, kupříkladu zodpovědnost odborníků za poskytnuté rady. Ekoporadci jsou ve smyslu zákona takovými odborníky a jejich zodpovědnost je tedy nejen morální, ale také zákonná.“ řekla editorka publikace a projektová manažerka Sítě ekologických poraden STEP Renata Placková.

Celá publikace Ekoporadenství. Manuál pro poradny a poradce. je ke stažení na webových stránkách Sítě ekologických poraden (www.ekoporadna.cz; sekce publikace, první odkaz).

Vydání publikace bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz www.eeagrants.cz
Renata Placková, tel: 737136911 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.