ZOO Dvůr Králové: Královédvorská zahrada poprvé uspořádá vánoční trhy v zoo

28. listopadu 2016 | ZOO Dvůr Králové
V ZOO Dvůr Králové zavládne vánoční atmosféra už během prvních dvou prosincových víkendů, kdy se tu budou konat první vánoční trhy. Návštěvníci se tak kromě ukázky české a africké vánoční tvorby nebo nákupu dárků mohou těšit na společné rozsvěcení originálního vánočního stromu. Navíc všichni dospělí návštěvníci budou mít vstupné do zoo za cenu dětské vstupenky.

„Na myšlenku uspořádat v zahradě vánoční trhy nás přivedla především vysoká obliba vánoční zoo, kterou každoročně navštíví až dvacet tisíc návštěvníků. Věříme, že trhy, které představí jak české, tak africké Vánoce, budou dalším zpestřením prohlídky zimní zahrady," říká její ředitel Přemysl Rabas. Hlavním iniciátorem trhů je společnost Gastro Zoo, jeden z významných partnerů ZOO Dvůr Králové.

Trhy budou hostit více než stovku prodejců českých a afrických vánočních předmětů, chybět však nebudou ani ukázky klasických řemesel. Svoji práci tak představí podkrkonošští řezbáři, skláři, dráteníci nebo kováři. Zajímavou podívanou slibuje i výroba vánočních ozdob přímo na místě.

Mimo to se návštěvníci budou moct seznámit rovněž s africkou vánoční tvorbou - k pohledu, ale i k zakoupení prodejci nabídnou ručně vyřezávané betlémy, tradiční domorodé šperky, dřevěné sošky, masky nebo obrazy.

Jako součást programu vánočních trhů proběhne v sobotu 3. prosince v 16.30 za zvuku koled společné rozsvěcení originálního vánočního stromu - velkého afrického baobabu. Ten bude zdobit zahradu během celé vánoční zoo.

Adventní atmosféru doplní po oba víkendy vůně vánočního pohoštění v podobě čerstvých perníčků, pečených kaštanů nebo horkého punče. Vánoční perníčky bude přímo v zoo zdobit Dana Holmanová, která za svoji činnost obdržela v roce 2011 cenu Zlatý kolovrat za rozvoj tradičních řemesel v regionu.

Vánoční trhy se budou konat 3. - 4. a 10. - 11. prosince od 9 do 16 hodin. Každý návštěvník obdrží na pokladně při vstupu do zoo podrobnou mapu s místy, kterými trasa trhů povede. Většina stánků bude umístěna ve vnitřních pavilonech zoo. Do zoo platí v tyto dny prodloužená otevírací doba do 17 hodin.

Vstupné: „Dneska jsme všichni děti!“ - Na vánoční trhy mají všichni dospělí vstup za cenu dětské vstupenky. Za dítě od 4 let a dospělého tak návštěvníci zaplatí 80Kč/osoba.