Správa KRNAP: Krtek žije už dva roky a daří se mu

18. ledna 2016 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný, tel: 737 209 900
Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání Správy KRNAP ve Vrchlabí, zvané Krtek, je v provozu už třetím rokem. Za dva roky jej navštívilo téměř 14 158 návštěvníků a získalo sedm význačných ocenění nebo nominací.

Nejvíce využívanou částí Krtka je laboratoř a učebna, kde lektoři ekologické výchovy pořádají programy pro děti všech věkových kategorií. Často je využíván přednáškový sál, a to jak pro interní akce Správy KRNAP, tak pro přednášky a filmové projekce pro veřejnost. Ani galerie nezůstává pozadu. "Uspořádali jsme netradiční akce jako výstavu plastik vrchlabského architekta Miloslava Říhy, adventní koncert v garáži nebo one-man-show Jana Horáka nazvanou František Blázen, o patronu ochránců zvířat," vypočítává Michal Skalka ze Správy KRNAP, který je programovým ředitelem Krtka. "Navštěvovanější jsou programy pro základní školy a veřejnost. Ta k nám přichází na čtvrteční přednášky a promítání, školní mládež zase chodí na programy do učebny," doplnil Skalka.

Lidem se stavba většinou líbí. Vnímají kontrast mezi šedou strohou garáží a přírodním teplem překližek v dalších místnostech. Architekturu ale nejvíce obdivují odborníci. "Krtek je a bude stavbou stejně významnou a navštěvovanou, jako je třeba brněnská vila Tugendhat", komentuje kvalitu architektury ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Jejím důkazem je i to, že Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání Krtek získalo tyto nominace a ocenění:
* Nominace architekta Petra Hájka na prestižní ocenění Architekt roku 2014
* Nominace na Stavbu roku ČR 2014
* Cena Architecture Week, 2014
* Stavba roku Královéhradeckého kraje, 2014
* International Piranesi Award, 2014
* Čestné uznání 11. ročníku Mezinárodní soutěže o ekologickou architekturu, Itálie, 2015
* Nominace na evropskou Cenu Mies van der Rohe Award, 2015

Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání Krtek vzniklo vedle administrativní budovy Správy KRNAP. Rozšiřuje nabídku vzdělávacích aktivit směrem k veřejnosti. Je místem pořádání veřejných přednášek a konferencí. K tomu slouží přednáškový sál s kapacitou 76 míst + 2 bezbariérová místa pro imobilní posluchače. Díky širokoúhlému plátnu a prostorového zvuku má parametry malého kinosálu. K samotné výuce slouží laboratoř vybavená mikroskopy a lupami s kamerou a učebna. Přímý kontakt teoretické a praktické části výuky hraje při vzdělávání důležitou roli. Proto je součástí prostoru učebny s kapacitou 30 míst také laboratoř, do níž se vejde 16 studentů. V objektu je také galerie, knihovna, ekoporadna a parkování pro klienty. Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání se stává centrem nejen pro obyvatele Krkonoš, ale dosahuje také evropské úrovně v zaměření na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

Jeho stavba byla podpořena z Operačního programu Životní prostředí, Prioritní osa 7.
Radek Drahný, tel: 737 209 900 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.