http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/liberecka-zoologicka-zahrada-jako-prvni-na-svete-odchovala-mlade-orla-nejmensiho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Tiskové zprávy

ZOO Liberec: Liberecká zoologická zahrada jako první na světě odchovala mládě orla nejmenšího

31. května 2017 | ZOO Liberec
Autor: Barbara Tesařová, tel: 778 717 788
Chov orlů nejmenších v lidské péči je velice náročný a v zoologických zahradách je momentálně chováno pouze sedmnáct jedinců tohoto druhu. ZOO Liberec je chová od roku 2007 a o jejich odchov jsme se snažili dlouhých deset let. Pro libereckou zoo je to obrovský úspěch světového charakteru, jelikož se jedná o historicky první odchov tohoto dravce v zoologických zahradách.

Mládě se vylíhlo 25. května a do dnešního dne bylo umístěno ve speciálním inkubátoru, ve kterém se ošetřovatelé snažili malého orla rozkrmit. Do hnízda pod samici zatím umístili dřevěný podkladek. Orlí mládě pomalu přibývalo na váze a nevykazovalo žádné známky hendikepu, a proto se zoolog Jan Hanel rozhodl dnes malého opeřence podložit zpět do hnízda pod svou matku. „Byli jsme velice nervózní, jak celá akce dopadne. Podkládání bývá rizikové a nezřídka se stává, že rodiče mláděti ublíží či ho vůbec nepřijmou, přibližuje situaci Jan Hanel. Naštěstí vše dobře dopadlo. „Samice navíc začala okamžitě po příletu na hnízdo malého opeřence krmit, což vůbec není u dravých ptáků standardní. Většinou mláďata hned zalehnout a ptáčata nechávají den bez potravy,“ dodává radostně.

Rodičovský pár s mládětem zatím z bezpečnostních důvodů zůstává v zázemí liberecké zahrady a do výstavní expozice bude umístěn nejdříve na podzim letošního roku.



Orel nejmenší (Hieraaetus pennatus)

Orel nejmenší obývá otevřenou krajinu poblíž lesa do nadmořské výšky 2000 m v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko zasahuje až do střední Asie. V zimě přelétá v Africe na jih od Sahary (evropská populace) a do Indie (asijská populace). Vzácně zalétává na východ ČR, není vyloučeno ani nepravidelné hnízdění. V celé Evropě je zaznamenáno cca 5200 párů, z toho 10 - 15 ve střední Evropě.

Jak samo jméno napovídá, jde o nejmenšího evropského orla. Rozpětí křídel dosahuje 110-132 cm. Ve srovnání s káňaty je menší, má užší křídla, delší ocas a běháky opeřené až po prsty. Vytváří dvě barevné variace - v Evropě častější světlou (hnědavý vršek těla, spodek nažloutle bílý) a tmavou (hnědá).

Hnízdo si staví vysoko na stromech, od května snáší 2 - 3 vejce. Na snůšce sedí především samice 36 - 40 dní. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 50 - 55 dní, dva a půl měsíce po vylíhnutí se osamostatňují. Nejvyšší věk dosažený v zajetí je 12 let.

Živí se převážně ptáky střední velikosti, méně pak savci, plazy a hmyzem.
Barbara Tesařová, tel: 778 717 788 tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama



Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist