Strana zelených: Matěj Stropnický: Z těžby lithia musí mít prospěch ČR, ne nadnárodní korporace

7. října 2017 | Strana zelených
Předseda Zelených, Matěj Stropnický, souhlasí s těžbou lithia na Cínovci pouze za určitých podmínek.

První z těchto podmínek je, že těžit bude stát a ne zahraniční firma, tím pádem zůstane všechen zisk v Česku. ,,Z těžby lithia musí mít prospěch ČR, ne nadnárodní korporace,“ říká Matěj Stropnický.
Za druhé: ne 2%, ale 10 % ze zisku z těžby bude na rekultivace a reinvestice v regionu. Třetí podmínkou je souběžné utlumení těžby hnědého uhlí v regionu. Další podmínkou je, že ani gram této suroviny nevyvezeme nezpracovaný do podoby finálního produktu (např. v podobě baterií uchovávajících energii z obnovitelných zdrojů).

Vláda zatím povolila průzkum na Cínovci australské nadnárodní firmě, pro další zpracování lithia v ČR neudělala vláda nic.

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.