ALKA Wildlife, o.p.s.: Na silnicích umírá stále více chráněných vyder. Mapová aplikace ukáže, kde jsou nejvíce riziková místa

3. května 2016 | ALKA Wildlife, o.p.s.
Autor: Kateřina Poledníková, tel: 606598903
Stříbrná Skalice, Jelení u Bruntálu, Trstěnice u Moravského Krumlova, Slavětice, Úsilné u Českých Budějovic, Oleksovice, Třeštice, Koloděje nad Lužnicí, Obědovice – to vše jsou obce, kde jen od začátku roku 2016 bylo nalezeno na silnici tělo vydry říční. Odborníci přitom varují, že nárůst mortality může do budoucna vést až ke kolapsu celé vydří populace. „Podle našich údajů je sice populace vydry nyní stabilní, v posledních letech ale zaznamenáváme velký nárůst úmrtnosti vyder na silnicích. Vezmeme-li navíc v úvahu prognózy dalšího nárůstu autodopravy v ČR, přežití vydří populace je autodopravou významně ohroženo“ uvádí Kateřina Poledníková z ALKA Wildlife.
Odborníci si jsou problému se silnicemi vědomi, a proto u nás v současnosti probíhá intenzivní kontrola vybraných úseků a míst, kde vydry na silnicích uhynuly. Takto vzniká mapa rizikových míst pro vydru říční v celé ČR. Z kontrol těchto míst vyplývá, že v 83 % je reálné silnici či její okolí upravit tak, aby k dalším úmrtím nedocházelo. „Často se jedná o velmi drobné úpravy či investice, například pročištění existujícího propustku pod silnicí nebo instalaci dřevěné lávky či betonové lavice v podmostí“ upřesňuje Kateřina Poledníková.
„Rádi bychom, aby se tímto problémem začali zabývat správci silnic a orgány ochrany přírody. Informace o tom, ve kterých místech vydry na silnicích umírají a kde je potřeba provést stavební či jiné úpravy, jsme proto zveřejnili v on-line mapové aplikaci www.vydrynasilnici.cz a doufáme, že lepší informovanost o tomto problému povede i k jeho efektivnímu řešení“ uzavírá Kateřina Poledníková.
Kateřina Poledníková, tel: 606598903 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.