Lucie Moravcová "> Nejnovější průzkum veřejného mínění: 83 % obyvatel si přeje schválení zákona rušícího kožešinové farmy - Ekolist.cz

Svoboda zvířat: Nejnovější průzkum veřejného mínění: 83 % obyvatel si přeje schválení zákona rušícího kožešinové farmy

24. dubna 2017 | Svoboda zvířat
Autor: Lucie Moravcová, tel: 736 766 188
V současné době se v Poslanecké sněmovně projednává novela zákona, která by v ČR zcela zakázala chovy tzv. kožešinových zvířat. Podle nejnovějšího reprezentativního průzkumu veřejného mínění, který na jaře provedla agentura Focus, by se zákazem souhlasilo 83 % občanů a občanek České republiky.

Podporu přijetí zákona zakazujícího chov zvířat výhradně pro kožešiny vyslovuje 83 % dotázaných. Novela zákona na ochranu zvířat, která zakazuje kožešinové farmy, prošla na podzim 2016 prvním čtením a nyní čeká na druhé čtení v Poslanecké sněmovně.

„Na českých kožešinových farmách ročně trpí a umírá 20 tisíc norků a lišek. Stejně jako průzkumy veřejného mínění prováděné v minulých letech, i tento průzkum ukázal, že většina obyvatel s chovem zvířat pro kožešiny nesouhlasí. Věříme, že poslanci konečně vyslyší názor veřejnosti a zákaz chovu těchto zvířat podpoří,“ říká Lucie Moravcová z organizace Svoboda zvířat.

Průzkum též přinesl informaci, že 82 % dospělé české populace nesouhlasí se zabíjením zvířat kvůli kožešině a 81 % obyvatel se domnívá, že by se současná společnost bez kožešinové módy obešla.

Další otázky průzkumu zjišťovaly spotřebitelské chování související s kožešinovou módou. Jak ukazuje závěrečná zpráva “Chov kožešinových zvířat očima české populace” agentury Focus - Marketing&Social Research: “Pouze 6 % respondentů uvedlo, že si kupuje výrobky obsahující pravé kožešiny. 85 % dotázaných tento typ zboží nekupuje a 7 % nedokáže pravé a umělé kožešiny rozlišit.” Průzkum také ukázal, že 77 % respondentů očekává, že výrobky obsahující pravé kožešiny budou na štítku jasně označeny.

Z výsledků rozsáhlého průzkumu trhu, který na podzim roku 2016 provedla organizace Svoboda zvířat, však vyplývá, že pravé kožešiny na textilních výrobcích nejsou ve většině případů vůbec označovány (v rozporu s platnou legislativou).

“Dochází tak k matení spotřebitele, který nemá možnost informované volby a jelikož právem očekává, že pravá kožešina na výrobku bude jasně označena, může si omylem zakoupit výrobek s pravou kožešinou v domnění, že je umělá. S výsledky našeho průzkumu jsme se obrátili na ČOI a čekáme na výsledky šetření,” dodává Moravcová.

Průzkum proběhl v březnu a dubnu 2017 na reprezentativním vzorku 1035 respondentů starších 18 let. Sběr dat byl realizován prostřednictvím standardizovaných dotazníků.

Svoboda zvířat dlouhodobě upozorňuje na špatné životní podmínky zvířat na farmách. Zvířata jsou podle organizace chována v podmínkách, které neodpovídají jejich etologickým potřebám, a následkem toho trpí nejrůznějšími nemocemi, vykazují známky stereotypního chování, dochází u nich k sebepoškozování a výjimkou není ani zabíjení vlastních mláďat matkami. Nehumánní je podle ochránců zvířat i zabíjení tzv. kožešinových zvířat: „Norci jsou zabíjeni výfukovými plyny a lišky elektrickým proudem. Ze zvířat se zpracovává pouze kožešina, ostatní části jejich těl se spalují v kafilériích“, vysvětluje Moravcová.

Podle ní veřejnost toto téma velmi trápí: „Mnoho lidí se zapojilo do naší kampaně Proti srsti a petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat podepsalo do dnešního dne přes 35 000 lidí.“ Organizace má v plánu petice počátkem května předat petičnímu výboru sněmovny a ministrovi Jurečkovi.

Závěrečnou zprávu z průzkumu najdete zde - https://svobodazvirat.app.box.com/v/pruzkum-kozesiny-2017. Výsledky průzkumu trhu, který prokázal, že pravé kožešiny na textiliích nejsou označovány, najdete zde - http://www.protisrsti.cz/novinky/porusovani-zakona-narizujiciho-oznacovani-pravych-kozesin.htm.

Další informace:

www.svobodazvirat.cz
www.protisrsti.cz
www.vesvekuzi.com
www.obchodbezkozesin.cz

Kontaktní osoba:
Lucie Moravcová, tel: +420 736 766 188, e-mail: lucie.moravcova@svobodazvirat.cz
Lucie Moravcová, tel: 736 766 188