Komora OZE: Notifikace bude, obnovitelné zdroje se dočkají standardního podnikatelského prostředí

27. září 2016 | Komora OZE
Autor: Marcela Višňovská
Posuzování podpory pro obnovitelné zdroje pokračuje pozitivně. Věcně je proces u konce. Zdržení, způsobené procedurálními a technickými náležitostmi není podstatné, očekáváme, že Evropská komise podporu potvrdí v říjnu a poté bude Energetickým regulačním úřadem vypsána.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v neděli v Událostech ČT potvrdilo, že proces posuzování podpory obnovitelným zdrojům Evropskou komisí tzv notifikace je věcně u konce, zbývají prakticky finální dokončení a formální náležitosti. Evropská komise tedy, jak už bylo uvedeno, při prověřování českého systému pro obnovitelné zdroje uvedené do provozu před rokem 2013 považuje podporu za přiměřenou a v souladu s vnitřním trhem. To znamená, že podpora měla, je a má být vyplácena.

Sektor byl v obrovské nejistotě, když se v loňském roce zdržovalo vypsání podpory. Dnes je zřejmé, že je dokončení procesu a vypsání podpory otázkou několika týdnů. Proces notifikace bude ukončen s dostatečným časovým předstihem před začátkem nového roku a vypsání podpory tak již nebude nic bránit, jak včera uvedl i Energetický regulační úřad.

"Není důležité, jestli se podpora vypíše o nějaký týden dříve či později, zásadní je, že provozovatelé obnovitelných zdrojů se konečně a zaslouženě dočkají standardního podnikatelského a právního prostředí, budou se tak moci soustředit na práci, tedy výrobu čisté české energie.", řekl Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE.

Jan Habart, místopředseda Komory OZE a předseda CZ Biom uvedl:
"Oceňujeme profesionální přístup českých úřadů i Evropské komise, je to zásadní kauza s dopadem na národní hospodářství včetně bankovního sektoru, drobných investorů, zemědělců, obcí i provozovatelů s účastí státu, jako např. podniků povodí, které provozují řadu malých vodních elektráren."

Kontakty:
- Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE, stepan.chalupa@komoraoze.cz, +420 603 420 387
- Jan Habart, místopř. Komory OZE, jan.habart@komoraoze.cz, 603273672
- Michal Janeček, předsednictvo Komory OZE, předseda ČSVE, predseda@csve.cz, +420 602796687
- Vladimír Zachoval, předsednictvo Komory OZE, předseda Cechu provozovatelů MVE, zachoval@cechmve.cz, 602287547

O Komoře OZE
Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE) sdružuje profesní asociace jednotlivých obnovitelných zdrojů energie, provozovatele i výrobce zdrojů aj. Sdružení sleduje obecně prospěšné cíle v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie. Podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie, trvalé zvyšování jejich podílu na spotřebě energií v ČR a jejich udržitelný rozvoj. Sjednocuje a obhajuje zájmy členů. Šíří odborné informace a osvětu o využívání obnovitelných zdrojů energie.
Marcela Višňovská tisknout poslat

Všechny komentáře (1)

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

sv

28.9.2016 21:07
"standartní podnikatelské prostředí" ... takže žádné zlodějské dotace už oze parodie na elektrárny nedostanou? Nebo, že bych se mýlil a zelení zloději, vylízanci a ideologové si "standartní podnikatelské prostředí" přestavují tak, že je bude zbytek společnosti živit?
Odpovědět
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.