Junák - český skaut, okres Olomouc, z. s.: Obnova Staré Vody

9. května 2016 | Junák - český skaut, okres Olomouc, z. s.
Autor: Jiří Dvořák, tel: 731065839
O víkendu 14. - 15. května se do Staré Vody u Města Libavá opět sjedou skauti z okolí i ze zahraničí. Na tradiční dobrovolnické akci budou udržovat okolí poutního kostela sv. Anny a sv. Jakuba Většího.

Obnova Staré Vody probíhá již více než dvacet let. Po celou tuto dobu se zde skauti snaží udržovat prostor bývalé významné obce upravený a čistý. V předchozích letech byla Stará Voda součástí libavského vojenského prostoru. Od tohoto roku však toto místo přešlo pod správu Města Libavá. Pro skauty tak začíná nová éra péče o toto poutní místo.

Každoročně se udržuje okolí Královské studánky, rybníka a okolí kostela. Příjezdová cesta do Staré Vody je v neutěšeném stavu a zarovnávání výmolů je pravidelným úkolem. Na jaře je hlavním cílem také posečení travnatých ploch a vyčištění hřbitova. Právě pietní místo z roku 1849 bude letos součástí projektu Skautský dobrý skutek, v rámci kterého budou hrobová místa osazena původními druhy trvalek. Hřbitov je jedním z mála relativně zachovalých míst a vysazení víceletých květin jej pomůže vhodně zkrášlit. Projekt je finančně podpořen Světovou organizací skautského hnutí z programu Messengers of peace.

Obnova Staré Vody je mezinárodní akce, která za dobu svého trvání motivovala k dobrovolné práci skauty z osmi státu. Ani letos nebude na akci chybět kanadská výprava. Přestože se Kanaďané nemohou účastnit každoročně, patří tamní skauti k jedněm z nejčastějších účastníků. Tento fakt je vzhledem k nutnosti překonávat velkou vzdálenost sám o sobě úctyhodný.
Jiří Dvořák, tel: 731065839 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.