Petra Roubíčková "> OPŽP 2014-2020: Žadatelé o dotace na ekologické projekty mohou začít přípravy projektů, MŽP zveřejňuje avíza výzev pro rok 2015 - Ekolist.cz

MŽP ČR: OPŽP 2014-2020: Žadatelé o dotace na ekologické projekty mohou začít přípravy projektů, MŽP zveřejňuje avíza výzev pro rok 2015

24. dubna 2015 | MŽP ČR
Autor: Petra Roubíčková, tel: 267 122 396, 739 242 382
Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR uveřejnily avíza prvních letošních výzev v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020. Plní tak slib žadatelům o dotace, že výzvy z nového OPŽP zveřejní co nejdříve. Žadatelům jsou ode dneška k dispozici veškeré podklady a klíčové dokumenty, včetně hodnoticích kritérií, nutné pro zahájení přípravy projektů. Šanci začít připravovat projekty a žádosti tak ode dneška mají obce, města, kraje, neziskové organizace a občanská sdružení či podnikatelské subjekty. MŽP avizuje první výzvy téměř za 8 miliard korun pro oblasti budování čistíren a kanalizací, protipovodňovou ochranu, ochranu biodiverzity, odpadové hospodářství i ochranu ovzduší. Oficiální výzvy budou vyhlášeny v druhé polovině června.

"Současným avízem chystaných výzev v Operačním programu Životní prostředí vycházíme vstříc žadatelům, aby měli dostatek času na přípravu svých projektů. Tímto krokem zároveň mezi prvními rozbíháme nové programové období a minimalizujeme riziko, že bychom se dostali do podobné situace jako v posledních letech, kdy kvůli otálení s vyhlašováním výzev Česká republika nečerpala z tohoto programu tak rychle, jak měla," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Žádosti budou přijímány prostřednictvím informačního systému MS2014+ (IS KP14+) po schválení Programového dokumentu OPŽP Evropskou komisí a schválení hodnoticích kritérií Monitorovacím výborem OPŽP.

"Ostré výzvy vyhlásíme ihned po prvním jednání monitorovacího výboru, který musí schválit hodnoticí kritéria výzev a jehož první zasedání je v současnosti naplánováno na polovinu června. S ohledem na dostatečnou dobu pro přípravu projektů ke zveřejněným výzvám zahájíme příjem žádostí letos 14. srpna," dodal ministr Brabec.

Maximální celková dotace z prostředků EU na schválené projekty v rámci nyní avizovaných výzev bude činit bezmála 8 miliard korun. Alokace finančních prostředků pro projekty v oblasti zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní je stanovena na 1,3 miliardy korun, pro projekty zaměřené na zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech na 2,5 miliardy korun, pro oblast odpadů a materiálových toků, ekologických zátěží a rizik na 1,2 miliardy korun a konečně pro projekty z oblasti ochrany a péče o přírodu a krajinu byla alokace finančních prostředků na podporu vybraných projektů stanovena na 2,9 miliardy korun. Avizované výzvy jsou určeny na individuální projekty, u nichž celkové náklady projektu nesmějí přesáhnout 50 milionů eur, včetně daně z přidané hodnoty.

"Hodnoticí kritéria byla předmětem projednávání na březnovém, tzv. nultém, Monitorovacím výboru OPŽP. S našimi partnery jsme důsledně vydiskutovali nastavení výběrových kritérií a jsem přesvědčen o tom, že si kritéria na řádném jednání monitorovacího výboru obhájíme," říká náměstek ministra pro EU fondy Jan Kříž.

Novému vedení na MŽP i SFŽP se v loňském roce podařilo zachránit 13 miliard z OPŽP 2007-2013, které by jinak Česká republika musela vracet do Bruselu vinou manažerského selhání předchozího vedení obou institucí.

"Žadatelé mohou počítat s efektivní administrací projektových žádostí v ambiciózních termínech ze strany Státního fondu životního prostředí, kterou jsme nastavili v loňském roce a pokračujeme v ní i letos," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a zároveň upozorňuje: "Žádosti o podporu musí být v souladu s Programovým dokumentem OPŽP, Pravidly pro žadatele a příjemce OPŽP a výzvou pro podávání žádostí a projekty musí reflektovat zveřejněná hodnoticí kritéria garantující efektivní vynakládání prostředků EU."

Všechny poslední platné verze dokumentů jsou k dispozici na internetových stránkách OPŽP www.opzp.cz. Avíza výzev najdete zde: http://www.opzp.cz/sekce/796/avizo-vyzev-2014-2020/.
Petra Roubíčková, tel: 267 122 396, 739 242 382