Sociální klinika: Potřebujete terapii a nemůžete si ji dovolit? Od listopadu se v Plzni můžete obrátit na Sociální kliniku

8. listopadu 2017 | Sociální klinika
Autor: Jan Losenický, tel: 605 030 617
Lidé, jež potřebují terapeutickou pomoc, se nyní mohou obrátit na pobočku Sociální kliniky v Plzni, která zde začíná fungovat. Projekt nabízí lidem terapii za poplatek podle jejich možností. Služba je zaměřena na lidi, kteří jsou ve složité životní situaci a služby soukromých terapeutů a terapeutek jsou pro ně z finančních důvodů nedostupné.

Sociální klinika existuje v České republice třetím rokem a za tu dobu její terapeuti a terapeutky poskytli krátkodobou terapii již více než 300 lidem. Nyní rozšiřuje své služby i do Plzeňského kraje. „Typickým klientem Sociální kliniky je člověk, který se kvůli nějaké nečekané negativní události ve svém životě ocitl v situaci, s níž si sám neumí poradit. Chodí k nám například lidé po rozvodu, lidé vyrovnávající se s úmrtím blízkého člověka, lidé s diagnózou vážného onemocnění apod.,“ přibližuje projekt ředitelka Sociální kliniky Anna Ryvolová.

Jak Sociální klinika funguje? „Zájemce o službu nejprve vyplní na webových stránkách (http://bit.ly/dotaznikSK), následně absolvuje mapovací rozhovor, na jehož základě je mu vybrán vhodný terapeut nebo terapeutka. Jedno sezení trvá hodinu a klient jich má k dispozici celkem 12. Na základě informací z dotazníku je současně část zájemců/zájemkyň podpořena vyhledat vhodnější službu či péči jiných institucí“ popisuje služby Sociální kliniky Barbora Sládeková, koordinátorka Sociální kliniky pro Plzeňský kraj.

Počet lidí v ČR, kteří vyhledávají psychoterapii, stoupá. Psychoterapeutické služby hrazené pojišťovnami ovšem často nejsou dostupné vzhledem k přetížení pracovišť a výslednému času věnovanému na jednoho klienta. Počet potřebných mnohonásobně převyšuje možnosti terapeutů, kteří poskytují terapii na pojišťovnu. Lidé na terapii čekají dlouho. „Různé výzkumy i naše zkušenosti přitom ukazují, že pro lidi v náročné životní situaci, je rychlost kvalitní terapie velmi důležitá. Jsou pak schopni se mnohem rychleji vrátit do plnohodnotného života a lépe fungovat ve vztazích i společnosti. Terapie je proto v Sociální klinice zahájena do jednoho měsíce od prvního kontaktu,“ dodává Barbora Sládeková ze Sociální kliniky.

Sociální klinika byla založena Českým institutem biosyntézy v roce 2014. Nyní v Sociální klinice působí 70 terapeutů a terapeutek, kteří poskytují své služby v různých městech České republiky. Nově Sociální klinika otevírá pobočky pro Středočeský, Jihočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský a Plzeňský kraj. Klienti a klientky Sociální kliniky za terapii platí pouze příspěvek ve výši podle svých možností. Kvůli kvalitě poskytované terapie je terapeutický tým průběžně podporován vzděláváním a pravidelnou supervizí.

Pobočka Sociální kliniky v Plzni vznikla v rámci projektu „Sociální klinika ČR“. Projekt je zaměřen na poskytování kvalitních psychoterapeutických služeb lidem, kteří se nacházejí v náročné životní situaci a nemohou si tyto služby z finančních důvodů dovolit. Projekt „Sociální klinika ČR“ (reg.č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_024/0006958) je realizován za finanční podpory EU v rámci Operačního programu Zaměstnanost, výzvy 03_15_024 Sociální inovace v oblasti sociálního začleňování a přístupu na trh práce pro nejohroženější skupiny.

Kontakty:

Mgr. Jan Losenický, vztahy s veřejností a péče o dárce,
tel.: 605 030 617; e-mail: jan.losenicky@socialniklinika.cz

Mgr. Barbora Sládeková, koordinátorka pro Plzeňský kraj,
e-mail: barbora.sladekova@socialniklinika.cz

Mgr. Anna Ryvolová, ředitelka Sociální kliniky,
e-mail: anna.ryvolova@socialniklinika.cz
Jan Losenický, tel: 605 030 617 tisknout poslat

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.