Petra Schnitzerová "> Pražské děti vyrazí na večerní výpravy za netopýry - Ekolist.cz

Česká společnost pro ochranu netopýrů: Pražské děti vyrazí na večerní výpravy za netopýry

28. května 2015 | Česká společnost pro ochranu netopýrů
Autor: Petra Schnitzerová, tel: 605 870 323
Ve čtvrtek 28. května se uskuteční první ze série večerních vycházek zaměřených na pozorování netopýrů v pražských parcích pomocí ultrazvukových detektorů. V návaznosti na úspěšné loňské exkurze je pořádá Česká společnost pro ochranu netopýrů spolu s Lesy hlavního města Prahy. Žáci pražských škol, jejich učitelé a rodiče tak budou mít možnost sledovat netopýry přímo v terénu a dozvědí se řadu zajímavostí z nevšedního života těchto tajuplných nočních živočichů.
Exkurze doplňují spektrum vzdělávacích programů, které Česká společnost pro ochranu netopýrů nabízí školám v Praze i v dalších regionech. Zatímco přednášky a speciální výukové programy probíhají většinou v prostorách škol, při exkurzích se děti spolu s průvodci vydají do přírody a mohou netopýry pozorovat v jejich přirozeném prostředí. „Netopýři se v prostoru orientují pomocí ultrazvukových signálů, které jsou pro člověka neslyšitelné. Díky speciálním přístrojům – ultrazvukovým detektorům – je však možné hlasy netopýrů zachytit a sledovat tak tyto létající savce při lovu potravy. Netopýři jsou sociální tvorové a mají s lidmi společného více, než bychom možná čekali. O jejich zajímavém způsobu života si budeme v průběhu exkurzí povídat. Účastníci budou mít také možnost si zblízka prohlédnout ochočeného handicapovaného netopýra a dozvědí se, co netopýry v současnosti nejvíce ohrožuje a jak jim můžeme pomoci,“ říká Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.
„Dobrodružné výpravy za netopýry se již v loňském roce setkaly s velkým zájmem veřejnosti, proto jsme se rozhodli tyto oblíbené akce zopakovat. Zájemci se můžou těšit na některou ze tří exkurzí, které se uskuteční na přelomu května a června v Milíčovském lese a ve Stromovce. Pro ty, kteří jarní termíny nestihnou, připravujeme pokračování cyklu večerních vycházek na září,“ dodává Petra Fišerová ze Střediska ekologické výchovy Lesů hlavního města Prahy.
Exkurze, přednášky i výukové programy pro školy probíhají v rámci projektu, který finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí. Cílem projektu je motivovat žáky, učitele a jejich prostřednictvím i ostatní veřejnost ke spolupráci na ochraně netopýrů a k ochraně přírody obecně. Kompletní nabídku vzdělávacích programů pro školy lze nalézt na internetových stránkách www.ceson.org, aktuální termíny exkurzí na www.lhmp.cz/eko/.
Petra Schnitzerová, tel: 605 870 323