ČSSD: Protikuřácký zákon spadl díky hlasování poslanců za ANO pod stůl

25. května 2016 | ČSSD
Poslanecká sněmovna dnes neschválila vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Přestože se jednalo o vládní návrh, hlasovalo pro něj pouze třináct ze sedmačtyřiceti členů Poslaneckého klubu ANO 2011. Kvůli tomu zákon neprošel.

Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD, po hlasování neskrýval rozčarování z postoje koaličního partnera. „Od prvního ledna příštího roku mohl mít každý návštěvník jakékoliv restaurace zajištěno, že vstupuje do nekuřáckého prostředí. Ten zákon teď spadl kvůli hlasování poslanců za ANO pod stůl,“ komentoval Roman Sklenák. Přitom odmítl obvinění Andreje Babiše, že schválením pozměňovacího návrhu umožňujícího kouření v přísně definovaných oddělených stavebních prostorách se z protikuřáckého udělal zákon kuřácký. „Je to nesmysl. Stejnou úpravu má řada dalších zemí. Česká republika tak i nadále bude jedním z posledních států, kde kouření v restauracích není regulováno.“

Babišem označený „klasický podraz koaličních partnerů“ Roman Sklenák vidí úplně naopak. „Pro zmíněný pozměňovací návrh hlasovalo i osm poslanců ANO, mimo jiných předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, místopředseda hnutí Jan Volný nebo jejich zdravotnický expert Milan Brázdil,“ uzavřel Roman Sklenák.

Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.

Příběhy české přírody

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.