PhDr. Robert Terrich "> Psychiatrická rehabilitace za norské peníze - Ekolist.cz

Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice: Psychiatrická rehabilitace za norské peníze

Tisková konference se koná 20.6.2016 v 10.30 hod. v Multifunkčním centru v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Obsahem tiskové konference jsou informace o úspěšném zavedení metod psychiatrické rehabilitace v praxi společně s pomáhajícími organizacemi Fokus Labe, Fokus Liberec a Fokus Praha-Mělník.

Záměr byl rozšířen o fyzioterapeutické aktivity. Významně je posílena odborná část řízení fyzioterapie a ergoterapie, kde byl vytvořen nový case management tým. Cílem rozšířeného týmu s novým partnerem VŠ UJEP, fakultou Zdravotnických studií, Katedrou ergoterapie a fyzioterapie. Výstup projektu má nyní nové aktivity: sociálně rehabilitační program, který spočívá v aplikaci nových intervenčních a terapeutických prostředků ergoterapie a fyzioterapie.

Cílem projektu je zvýšení efektivity léčebných procesů a následné snížení délky doby hospitalizace. Projektový záměr Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice je koncipován, tak aby zvýšil účinnost léčby a přispěl k aktivizaci dlouhodobě hospitalizovaných.

Centrum komplexní rehabilitace PN Horní Beřkovice bude určeno především pro pacienty s vážným duševním onemocněním (SMI). pomoc je zaměřená na dlouhodobě hospitalizované klienty s psychiatricky diagnostikovanou duševní nemoci. Záměrem projektu je napomoci cílovým skupinám pacientů v přístupu ke kvalitní zdravotní péči, zařazení nemocných zpět do civilního života a zlepšení prevence a předcházení následných komplikací v oblasti zdraví a zdravotní péče.

Projektový záměr předpokládá, že Centrum komplexní rehabilitace PN Horní Beřkovice bude koncipováno jako samostatné oddělení s navazujícími pracovišti, které bude fungovat na komunitním principu. Vzniknou dvě tréninková centra, jejichž výstavba bude podpořena finančním grantem Norských fondů.
• - Tréninkové centrum psychosociálních dovedností - objekt O - Klášter
• . Tréninkové centrum manuálních dovedností a arteterapie - objekt B - Uhelna

Souběžně s přípravou infrastruktury, probíhá ve spolupráci s regionálními partnery projektu sdružením FOKUS strukturovaný program zaměřený na pracovní diagnostiku, výcvik dovedností a terapeutických kurzů zacílený na překonávání krizových situací.

PN Horní Beřkovice a Fokus Labe, Fokus Liberec a Fokus Praha-Mělník v dubnu 2014 ustanovili Skupinu pro rehabilitační plánování, která byla rozšířena o zástupce VŠ UJEP, fakulty Zdravotnických studií, Katedry ergoterapie a fyzioterapie. Společná práce přináší již první výsledky, kdy z nemocnice přechází do zařízení Fokus první klienti.